Alt-Fest = Alt-Fail

För en tid sedan skrev vi om festivalnykomlingen Alt-Fest. Sprungen ur en Kickstarter-kampanj, planerades Europas största festival med inriktning mot synth och goth (och även en hel del metal) att äga rum för första gången utanför Northamptonshire i England den 15-17:e augusti. Sju olika scener med sammanlagt 180 band var bokade. Nu pekar allt på att det inte blir någon festival.

I tisdags gick flera akter, oberoende av varandra, ut med nyheten om att deras spelningar blivit avbokade (däribland stora headlinern Marilyn Manson). Samtidigt stoppades all biljettförsäljning till Alt-Fest. Affischnamn som Gary Numan, Fields of the Nephilim, Clan of Xymox och Dead Kennedys har via sociala medier bekräftat att hela festivalen är inställd.

Alt-Fest har dock fortfarande varken bekräftat eller förnekat detta och många bokade band tycks ännu sväva i ovisshet. Under gårdagen utbröt en storm på sociala medier och arga biljettköpare krävde svar och pengarna tillbaka. Under onsdagen blev ”Alt-Fest” det åttonde mest twittrade ämnet i hela Storbritannien. Festivalledningen svarade med att försvinna från jordens yta och hördes av först igår kväll då de – 24 timmar efter att nyheten kommit ut – publicerade en Facebook-status med hänvisning till att ett officiellt uttalande med svar på alla frågor kommer på måndag. Tio dagar innan festivalen var tänkt att starta…

Det är ännu inte känt vad som gick så fel med det, till en början väldigt goda, initiativet. Sedan årets början har det ryktats om finansiella problem, vilket bestämt förnekats av arrangörerna. Det är ett stort bakslag för den ”alternativa scenen” och sannolikt kommer det att bli ännu svårare att ordna liknande evenemang i framtiden.

Lyssna på vår Spotify-playlist med 50 akter som skulle ha spelat på Alt-Fest: