Stjärnskott: Avgå!

Stockholmsbaserade punkbandet Avgå! består av medlemmar från bland annat Psykbryt, Projekt 9 och Straight Jacket. Bandet gjorde nyligen sin första riktiga spelning men har redan börjat planera inför inspelningar och releaser. Rockfotos Felix Lindén ställde några frågor till Arthur Lindelöw som sjunger och spelar gitarr i bandet.

Berätta kort om hur Avgå! bildades.
– Jag ville sjunga i ett band igen, det har jag inte gjort på några år, sen mitt gamla band la av. Jag och Tobbe från Psykbryt hade snackat om att lira tillsammans vid några tillfällen. När vi väl skulle ta tag i saken hade jag även gjort lösa planer med Reine som nyligen flyttat till Stockholm och var bandlös. Då hade vi sång, gitarr och bas, men trummisar är det bristvara på. Så vi kollade med Nikko, även han från Psykbryt, om han hade tid och lust med ytterligare ett band. Han sa ja, sedan körde vi på. Strax efter rekryterades vår vän Martin på kompgitarr och inte långt efter det hoppade Tobbe av.

Hur skulle du beskriva bandets sound? Finns det några särskilda band som influerat er?
– Vi har många influenser. I stort sett bara punk, men det är ju en väldigt bred genre. Vi kör på en hel del melodi i både slingor och sång, men försöker köra hårt och argt ändå. En del låtar, framförallt några av de nya, är hårdare. Jag är dålig på att skriva sån musik, men Reine är desto bättre. När det kommer till band som influerar oss så är de nog oräkneliga och även om jag brukar säga att ”precis så här ska vi låta” när jag hör en skitbra låt så har jag aldrig haft som mål att låta som något specifikt band. Några exempel på band som jag tror influerar mig mycket är: Antipati, Guitar Gangsters, 999, G.B.H. och Abrasive Wheels.

Hur går det till när ni skriver låtar?
– Hittills har jag skrivit musik och text till de flesta låtarna helt och hållet. Tobbe skrev en refräng (och musik) till en låt som vi kör. Reine har börjat skriva en del text och musik nu också. Vi arrangerar låtarna och finputsar dem i replokalen, men grunderna har vi skrivit för oss själva. I framtiden tror jag att alla kommer skriva text och musik i bandet. Vi är ganska öppna med vårt sound och allas input är viktig.

Ni hade er första spelning för ett litet tag sen, på Klubb Död som förband till PF Commando, hur kändes det?
– Innan Klubb Död hade vi spelat fyra låtar på Klubb Antisocial, en riktigt bra punkklubb i Stockholm. Den på Klubb Död räknar vi väl som det första hela och kanske därmed ”riktiga” uppträdandet. Själva spelningen gick riktigt bra och vi fick bra respons från publik och arrangörer. Att spela förband till PF Commando var såklart kul och jag blev positivt överraskad över hur bra de var – det finns ju många äldre band som ska upp på scenen igen efter lång tid som inte alltid gör så bra ifrån sig.

Vad har ni för planer nu?
– Vi ska spela tillsammans med Spotlicks och Noll IQ på Snövit den 1:a augusti. Det är den enda spelningen vi har planerad, men vi vill gärna spela mer. Tanken är att hitta tid i augusti/september för att gå in i studio och spela in ett gäng låtar. Det ska släppas en samlingsskiva med svensk punk som vi ska vara med på om allt går vägen. Samlingsskivan är en uppföljare på Chaos In Sweden som släpptes 2009 av bland andra Roliga Firman och Kjell Hell. Uppföljaren släpps av Snail Trail Records, ett skivbolag som startar upp i samband med skivsläppet.

– Beroende på hur mycket vi spelar in och hur bra det låter så kommer det släppas i fysisk form. Vi kommer höra av oss till skivbolag och om någon är intresserad av att släppa vår musik så skulle det vara kul, men vi kommer garanterat att släppa det själva om det blir bra inspelningar och om ingen annan är intresserad.