Äspöfestivalen slutar med flaggan på topp

Skånska Äspöfestivalen startades år 2010 av vännerna Erika Rosén och Victoria Ahlberg men nu är det dags att ta avsked. Den andra augusti hålls nämligen den femte och sista upplagan. Vi ställde några frågor till grundarna för att kolla läget inför den allra sista festen.

Varför lägger ni ner?

– Vi har snart gjort fem och vi hoppas att även den femte (som är nu i år) blir en lika fin och minnesvärd festival som alla de andra. Vi har hela tiden drivits av passion och kärlek till musik samtidigt som vi arbetat med väldigt små medel och även om det är en stark drivkraft så tär det på krafterna och inspirationen. Det har samtidigt gjort att vi utvecklats och kommit till en punkt där vi vill tänka nytt och ser nya projekt och möjligheter. Det känns skönt att sluta nu när vi nått en bredare publik, fortfarande är starka och har ett fint nätverk. Vi vill sluta på topp, inte av någon annan anledning.

Vem är den typiska ”Äspöbesökaren” om det går att säga att det finns en sådan?

– Det är svårt att säga. Det kan vara en stor barnfamilj, trogna fans som rest ända från Småland för att se sitt favoritband, musikälskare från Möllan men såklart även bybor och söderslättsbor. Vårt åldersspann på besökare sträcker sig från 0-85år. Det tycker vi är skithäftigt.

Berätta kort hur ni tänker när ni bokar.

– Vi utgår från oss själva och våra egna öron. Vi har alltid bokat artister som vi själva gillar och vill se på scenen. Vi försöker skapa en viss bredd men ändå med kvalitet och även ibland med det alternativa i tanken. Vi bokar mest utifrån egna val, men har även bokat en del artister som själva hört av sig till oss med tips. Ingen artist har blivit bokad av en slump eller för att fylla ut ett program. Vi har få men väl utvalda bokningar.

Vilken bokning är den ni är allra stoltast över genom åren?

– Vi är otroligt stolta över alla våra artister som spelat hos oss. Som sagt, ingen spelar hos oss av en slump. Man spelar på Äspöfestivalen för att man är en grym artist eller musiker. Vi är väldigt glada för att Anna Järvinen har spelat hos oss. När vi rodde den bokningen i hamn höll vi andan och hoppade högt. En finare artist får man leta efter. Anna är en fantastiskt fin människa som har lika mycket kärlek till musiken som till sin publik. Hon rörde oss och flera besökare till tårar förra året. Det var också en ära att boka Kajsa Grytt!

Skulle ni rekommendera andra att själv anordna en festival?

– Det gör vi absolut men vi tänker samtidigt att man ska göra en festival av rätt anledning, med kärlek till och för musik. Samtidigt måste man ha en enormt stor tacksamhet och generositet gentemot såväl artister som publik. Det viktiga är att veta hur man bemöter folk, hur man strukturerar, planerar och genomför. Man ska också vara beredd på mycket arbete, men också på att man kan få oerhört mycket tillbaka som genererar i glädje och ett helt nytt nätverk. Vi har fått värdefulla kontakter och ovärderliga samarbeten.

Vad skulle ni säga utmärker Äspöfestivalen om ni jämför med andra småfestivaler?

– Det är väl att vi hela tiden har nöjt oss med att vara just en liten festival. Vi har velat behålla det så och arbetat för att det ska få vara så. Visst har vi bokat större artister genom åren och publikantalet har ökat stadigt för varje år, men vi har någonstans aldrig fått storhetstänk eller för högtflygande drömmar. Vi arbetar också med och utifrån tydlighet, värme och respekt gentemot alla parter. Detta har gjort att vi fått ett gott rykte som spridit sig till Sveriges stora bokningsbolag och fristående artister runt om i landet. Man känner igen Äspöfestivalen för sin mysiga plats och många har återkommit varje år, stöttat och visat oss sin tacksamhet över det som vi skapat för de som besöker oss.

Vilka av årets akter vill ni särskilt tipsa om?

– Vi vill slå ett slag för Malmöbandet Arre! Arre! som vi har höga och nyfikna förväntningar på. Ett nytt punkband som låter just nytt och inte som en kopia. Vi undrar vad de kommer att bjuda på. Vi är lika nyfikna på Helena Josefsson (bilden) som vi alla tycker har en av Sveriges allra bästa röster. Just vad det gäller sångröst och kapacitet så sticker Helena ut. Nu ska hon dessutom tolka låtar från band/artister som The Cure, Dolly Parton, Lana del Ray och Duran Duran. Det är sjukt spännande. Vi är peppade på alla våra artister och på alla våra besökare. Det är de och vi som gör att just Äspöfestivalen är och förblir unik.