Keluar: – Vi lever i en absurd värld

Unga Berlinbaserade synthpop/darkwave-duon Keluar står för en av årets mest imponerande fullängdsdebuter. I sommar spelar de i Sverige. Rockfotos Anton Lindskog ställde några frågor till sångerskan Zoè Zanias.

I Keluars musik är Zoè Zanias starka, själfulla röst en värmande kontrast mot isande synthar och industriella beats, skapade av bandkollegan Sid Lamar (tidigare i Schwefelgelb). Tillsammans gör de något som blickar framåt utan att avvika allt för långt från det betonggrå kölvattnet efter Joy Division och tidiga New Order.I juni kom den självbetitlade fullängdaren och i augusti är det dags för Sverigebesök på synthfestivalen Kalabalik på Tyrolen.

När, var och hur bildades Keluar?

– Jag träffade Sid på festivalen Gothic Pogo i Leipzig när jag spelade där med mitt förra band Linea Aspera i maj 2012. Det ena ledde till det andra och några månader senare började vi göra musik ihop.

Har du spelat i några andra band tidigare?

– Jag var som sagt sångerska i Linea Aspera under några år. Innan dess sjöng jag enbart för mig själv i hemlighet. Under åren har jag lärt mig att spela några instrument hjälpligt. Inget har dock känts lika naturligt som min egen röst.

Vad betyder namnet Keluar?

– Det kan översättas till ”att gå ut” på malaysiska och indonesiska. Men det är bara ett namn och inte tänkt att för mycket ska läsas in i det.

Kan du nämna några viktiga inspirationskällor?

– Jag ser upp till bland andra Dead Can Dance, HTRK, Fever Ray och Austra. När jag skriver texter brukar jag lyssna på instrumental, atmosfärisk techno som Mondkopf och Somaticae för inspiration. Och så har jag mina gamla favoriter som alltid har följt med och som definitivt har påverkat mitt sätt att skriva: The Smiths, Tool, Alcest, tidiga Christian Death (under Rozz Williams-tiden) och franska new wave-bandet Martin Dupont. Och Siouxsie & the Banshees.

Flera av låtarna på skivan är namngivna efter naturvetenskapliga termer. Varifrån kom den idén?

– Allt jag skriver om är självbiografiskt men jag blandar gärna in naturvetenskapliga uttryck eftersom jag tycker att de orden låter vackra. Jag gillar att tänka på att vi alla är biologiska varelser styrda av fysiken och kemins lagar. Att alla våra tankar och känslor bara är signaler i ett stort nätverk av neuroner.

Har du själv en akademisk bakgrund inom naturvetenskapen?

– Jag har en examen i arkeologi. Det är ju inte direkt naturvetenskap men visst finns det kopplingar. De böcker jag själv väljer att läsa är nästan uteslutande facklitteratur. Världen vi lever i är redan så absurd och fascinerande att jag inte behöver påhittade historier.