Våldsamt motstånd: ”Vi är mer bittra än politiska”

Vid första ackordet stiger gåshuden. Ett hav av oljud blandas med Martin Abrahams growl. Det är dissonant och blixtsnabbt men det blixtsnabba växlas med nästan hiphopartade trummor som lika snabbt som de dök upp åter fördubblas i hastighet. Varje ackord vibrerar i bröstet och det är svårt att hålla munnen stängd. Våldsamt motstånd har intagit Putte i Parken och Stiftelsens spelning en timme innan känns mil borta.

När vi träffar Våldsamt motstånd är det bara några timmar innan de skall uppträda på Theater Stage. Bandet, som består av Martin Abraham på sång, Micke Larsson på gitarr, Emil Edman på trummor och David ”Devan” Jansson på bas, ska göra något som är rätt ovanligt för dem, nämligen att spela på en festival som inte har en ren punkinriktning.

– Det ska bli kul, vi har inte gjort så många festivaler av den där typen innan. Inte för att vi är emot det, utan mer för att vi mest blivit inbjudna till punkfestivaler.

– Dessutom är det skönt att vara på hemmaplan i Värmland, säger Martin Abraham.

Våldsamt motstånd spelar musik som beskrivs som en kombination av hardcorepunk, grindcore och black metal. Det är blixtsnabba trummor och metalgitarrer varvat med avgrundsgrowl – men bandet gillar inte att genrebestämma sin musik.

– Jag brukar inte säga att vi gör något annat än musik, genrebestämmande är begränsande, säger Micke Larsson och de andra i bandet instämmer.

Med låtar som ”Arbetslinjen” och ”Profitkvotens fallande tendens” är det lätt att få intrycket att Våldsamt motstånd skulle vara ett rent politiskt band. Och visst är det så att många av texterna Martin Abraham skriver är politiska, men att de skulle vara ett renodlat politiskt band stämmer inte menar bandet.

– Vi är mer bittra än politiska, säger Micke Larsson, som bär en röd tröja det står RAF på.

– Om något skulle man nog kunna säga att vi har en misantropisk socialistprägel, säger Martin Abraham.

Hardcorepunk är någonting som främst förknippas med städer som Umeå, och bandet menar att det inte finns så mycket av en hardcorescen i Karlstad. Det brukade anordnas spelningar under rubriken ”Värmland Hardcore”, men då bjöds främst utländska band från till exempel Tjeckien in, vilket gjorde det svårt för en riktig scen att skapas. Kanske handlar det också om att Karlstad är en ganska liten stad.

Att Våldsamt motstånd gör normbrytande musik är någonting de märker av, framför allt eftersom det inte så lätt att få spelningar i Karlstad. Oftare är det så att de blir inbjudna till andra städer. De har hunnit med två större turnéer där de spelat i Tyskland, Finland, Norge och Sverige.

– Tyvärr är det svårt att få spelningar om man inte är slätstruken. Hade vi spelat loungejazz hade det nog inte varit något problem, säger Martin Abraham.

Våldsamt motstånd har tidigare släppt en kassett, fyra demos och en fullängdare. Och snart kommer bandet att släppa en självbetitlad EP.

– Den ska vara ute inom en månad, när pengarna kommit in, avslutar Martin Abraham och skrattar.