Stjärnskott: Dog, Paper, Submarine


Medlemmarna i Malmöbaserade Dog, Paper, Submarine har tidigare spelat med band som Talking To Teapots och Pusjkins. Nyligen släppte de sin andra EP via ett DIY-bolag på Isle Of Man och lördagen den 12:e juli blir det spelning ihop med Könsförrädare på Babel i Malmö. Vi ställde några frågor till Martin Månsson Sjöstrand som sjunger och spelar gitarr i bandet.

Berätta kort om hur Dog, Paper, Submarine bildades.

– Jag och vår basist Emil har spelat tillsammans sedan 2004 då han blev medlem i mitt band Talking To Teapots. Idén om DPS kläcktes runt april förra året när vi insåg att TTT inte längre gick att hålla ihop. Så ett nytt band skulle det bli, ett band som kunde repa regelbundet. Vi behövde en rocktrummis och Carolina Carlbom var den första jag kom att tänka på. Jag kände henne litegrann genom gemensamma vänner och jag hade sett henne spela med band som Small Flowers Crack Concrete och Sunshine Rabbits. Så jag ringde henne och berättade lite om våra tankar och hon var jättepå direkt! Det första hon gjorde var dock att ta mammaledigt från DPS.

– Så i väntan på vår trummis så spelade Emil och jag in den första EP:n, som släpptes i november i samarbete med Kristianstadsbolaget Ljup Musik. Vi gjorde också några spelningar som duo eller med trumvikarie, bara för att dra igång det hela litegrann. När vårt första rep med Carolina väl blev av så klickade allt direkt. Vi har jävligt kul ihop och vi gör låtar i ett rasande tempo. Det är det bästa bandet jag har haft!

Hur kommer det sig att ni heter som ni gör?

– Jag tror att vi ville ha ett bandnamn som inget annat band i världen skulle kunna komma på att heta. Lite som att komma på ett lösenord som ingen ska kunna knäcka. Det finns ingen logik. Carro tycker att det låter som att rabbla upp tre saker att ta med sig till en öde ö.

Hur kom ni i kontakt med skivbolaget på Isle of Man?

– Min vän Matt Bouvier släpper sina skivor där. Vi ville prova något nytt om det fanns intresse. Jag skrev ett mail till dem där jag presenterade mig som Matts vän och bifogade två låtar. De gick igång direkt men varnade oss för att de är ett väldigt litet bolag utan pengar. Jag föll ändå för deras DIY-approach. Och så såg jag ett tillfälle att förhoppningsvis få ett par till fans i helt nya kretsar.

Blir det fler släpp där?

– De är bra att ha att göra med, så absolut! Men det är inget vi har pratat om än. Vi börjar få ihop ett gäng nya låtar. Det blir garanterat en inspelning innan året är slut, gärna snart om alla kan. Det kan bli en fullängdare, det kan EP:s. Det är skönt att inte bestämma på förhand.

Ni spelar med Könsförrädare på Babel den 12:e juli. Vad kan publiken förvänta sig av den kvällen?

– Det blir högljutt och svettigt. Vi bjuder på några nya låtar. Ett par intrumentala, vilket är nytt för DPS. Vi försöker göra ganska korta set så ingen ska tröttna. Jag ser fram emot Könsförrädare. Det jag har hört har varit mycket bra.

Dog, Paper, Submarine har jämförts med nittiotalsindierock som Guided By Voices, Pavement och Neutral Milk Hotel. Lyssnar ni överhuvudtaget på samtida musik?

– Jodå. Jag gillar t ex. Feathered Arms, Ghost, Circus Devils och Uncle Acid & The Deadbeats. Emil tycker om Mattias Alkberg, Deerhoof och Dipper och Carro lyssnar mycket på bl a Arctic Monkeys, Foo Fighters och First Aid Kit.

Läs mer om spelningen den 12:e juli här.