Månadens PS: juni

Tiden går som vanligt fort när man har roligt och första sommarmånaden är nu till ända. Dags att summera juni och presentera några av de skivor vi lyssnat på men inte hunnit med att recensera.

Mastodon – Once More ’Round the Sun

METAL Atlantabaserade Mastondons sjätte skiva är mångsidig utan att vara spretig, bred utan att vara tråkig och kastar sig mellan olika typer av sound som om det vore det mest naturliga i världen. En metalskiva full av muller och melodier som måste vara Mastodons bästa hittills. 8/10

Dirty Loops – Loopified

FUNKPOP Den enormt begåvade funkpoptrion Dirty Loops har gjort en skiva så välproducerad att man knappt vet vart man ska ta vägen när man lyssnar. Jonah har en änglalik röst och hela trion har hundratio procents koll på varje taktbyte, varje stämma och varje beat. Tyvärr försvinner de enastående melodierna och hooksen i ett något för fullpackat studiomusiker-slickt sound. 5/10

Apathy – Connecticut Casual

HIPHOP Det väller ut bra hiphop just nu och Apathys senaste platta är inget undantag. Connecticut Casual bjuder på både new och old school hiphop. Skivan gästas av Kappa Gamma och Chris Webby och vem kunde tro att George Michaels gamla dänga ”Careless Whisper” skulle funka i en hiphop låt? 7/10

Burzum – The Ways of Yore

AMBIENT FOLK Varg Vikernes gör ena sekunden fantastisk svartmetall, nästa smider han planer att spränga halva Frankrike i luften med gödselbomber. Hans icke-hårdrockiga plattor har aldrig varit någon höjdare och denna är inget undantag. The Ways of Yore är för de redan frälsta, vi andra drömmer oss tillbaka till tiden före Vikernes fängelsevistelse. Eller åtminstone till Belus. 2/10

Trap Them – Blissfucker

DÖDSCRUST Trap Them visar ännu en gång var skåpet ska stå. Det är inte samma käftsmäll som Darker Handcraft som kom för tre år sedan, men kombinationen Trap Them och Kurt Ballou är fortfarande sällsynt lyckad och svårslagen. Kolla framför allt in ”Bad Nones”, ”Savage Climbers” och ”Let Fall Each and Every Sedition Symptom”. 8/10

The Antlers – Familiars

INDIEROCK Brooklyn-trion experimenterar här mer än vanligt med trumpeter, vispande trummor och släpiga elektrobeats och rör sig mellan melodramatisk drömpop och sömning loungejazz. Atmosfäriskt och ljuvt på gränsen till trist. Inget för en otålig, stressad själ. Eller kanske just för en sådan? 4/10

Lower – Seek Warmer Climes

POSTPUNK Danska Lower gör postpunk av klassiskt snitt med manglande trummor, pratig sång och mörka dramatiskt uppbyggda låtar. Deras debutskiva känns inte helgjuten, men mycket lovande, och man förstår varför Lower ibland hypas som det nya Iceage. 7/10

Dweller in the Valley – Younger Dryas

BLACK METAL Det enda felet med Maryland-trions debut är speltiden på blott 24 minuter. I fyra utmärkta spår smeks trumhinnorna med Emperor-doppade rakblad. Influensen från det norska 90-talet är påtaglig och blandas friskt med ursprungsversionerna av både black och death metal, utan att det tummas på originaliteten. 9/10

The Orwells – Disgraceland


ROCK På den nya skivan överger The Orwells sin punkiga garagerock för att göra mer radiovänlig alternativrock. Resultatet är inte alltid särskilt spännande, men när man får till det (som i singeln ”Who Needs You”) så är det bättre än något bandet gjort förut. 6/10

Priests – Bodies and Control and Money and Power

PUNK Priests känns som ett band som drivs helt av ilska. Sångerskan Katie Alice Greer skriksjunger om allt hon hatar i det moderna USA samtidigt som bandet bankar fram skitig punk med rötterna i riot grrrl och postpunk. 7/10

Keluar – Keluar

SYNTHPOP/DARKWAVE Ett mycket imponerande debutalbum från unga Berlin-baserade duon Keluar. Sångerskan Zoè Zanias starka, själfulla röst är en värmande kontrast mot bandkollegan Sid Lamars industriella beats och isande synthar. För alla vänner av kvalitativ mörk elektronisk popmusik! 9/10

Boris – Noise

STONER I mitten av 2000-talet blev Boris bandet som förenade Arcade Fire- och Motörhead-fans. Där föregångaren Heavy Rocks/Attention Please inte nådde hela vägen fram är nya Noise en fullträff som summerar det mesta som den japanska stoner-trion gjort genom åren: Från de tidiga drone-doom-metal-experimeten till den senare tidens flirter med J-pop och shoegaze. 8/10

Vanessa Liftig – CurioCity

RnB/HIPHOP En hybrid av soul, hiphop och funk, med en skvätt Erykah Badu och D’Angelo-känsla gör Vanessa Liftigs album CurioCity till ett elegant och själfyllt stycke musikalisk konst. 8/10

Total Control – Typical Systems

POSTPUNK Australiensiska Total Control började sin karriär som ett renodlat synthband, för att genom några medlemsbyten förvandlas till ett postpunkband. På nya skivan märks det här stilbytet tydligt, då vissa låtar är ren synth och vissa låtar är ren punk. Själv faller jag hårdast för punklåten ”Systematic Fuck”. 7/10

Mohammed Ali – 50 länder (EP)

HIPHOP Efter tre års väntan kommer nu sex samlade spår om rotlöshet, alienering, utsatthet och beroende. Flera stora namn gästar och albumet genomsyras av en sedvanligt snygg produktion! 8/10