Chance The Rapper: Bråvalla Festival, Norrköping 27/6

Att en festival med så stor bredd bland de bokade artisterna endast kan stoltsera med en rappare är i dagens musikklimat rätt egendomligt. Kanske har bokarna utgått från mottot kvalitet före kvantitet. För Chance The Rapper är verkligen kvalitet i dess rätta bemärkelse.

21-åringen från Chicago har slagit igenom med dunder och brak i hiphopvärlden med mixtapen ”Acid Rain” och är en artist som har tippats vara den nästa att få de riktigt stora rampljusen på sig. När jag såg honom live ifjol var det hans första turné utanför USA:s gränser och under dagens spelning erkänner han att det var en omtumlande resa som han inte riktigt var beredd på, men samtidigt lärde sig mycket av. Den gången hade han en dj med sig som backup och som ett bevis på att han har utvecklats som scenartist har han den här gången med sig tremannabandet The Social Experiment. Det skapar ett helt annat tryck i låtarna och framförandet blir än mer energiskt och professionellt än det lite valpiga som var på Debaser Medis.

Det går inte att ta miste på hur överraskad Chancelor Bennett, som är hans riktiga namn, blir av den stora skara som samlats under det blå tältet där Pacific-scenen finns. Chocken blir så överväldigande att Chance till och med tappar bort sig i en av låtarna och måste ta ett kort break för att samla sig lite. Han målar upp bilder av den vardag som finns i Chicago och de vänner som han förlorat, där det kan vara bara en tidsfråga innan fler möter samma öde.

För att det inte ska bli för gravallvarligt blandar han upp med humoristiska texter och ett energiskt framträdande. Han berättar att han fått förfrågan om att filma showen, men avböjde eftersom hans shower är för de som är på plats och så tackar han åter alla som är där. Som tack bjuder han på ett nytt spår som han fortfarande jobbar på och förhoppningsvis kommer hitta till nästa platta.

Men det som fastnar på näthinnan när jag lämnar tältet är då Chance ber publiken att istället för att skrika prova att säga ”I love you” och det blir mycket kärlek som sprids där och då. Och det blir något speciellt för de som var där denna stund och fick se en artist som ser ut att ha raka spåret till att bli en framtida superstjärna.

Här kan du läsa recensionen av hela fredagen.