Banks: Bråvalla Festival, Norrköping 26/6

Jillian Banks, eller bara Banks som hon heter som artist, är en 26-årig tjej från Los Angeles som började skriva texter för att bland annat hantera föräldrarnas skilsmässa. Hon kände sig maktlös och hade inte någon aning om hur hon skulle uttrycka sig eller vem hon kunde prata med om sina tankar. Det var under de ensamma stunderna tillsammans med en liten keyboard som många av de mörka och destruktiva texterna blev till, som format hennes musikstil idag.

I textboken, som också blev en dagbok, finns texter om allt från den perioden. Texter om svårigheten att finna kärleken eller att inte få den rätta uppskattningen i ett förhållande. När Banks nu till slut gör sitt första besök på svensk mark, så är det i ett tält som tar in endast en bråkdel av besökarna som idag har hittat till festivalen. Med tanke på att hennes speltid börjar precis när Lana del Reys slutar och Iron Maidens börjar så är det till en början rätt tomt i tältet, för att sedan snabbt fyllas upp strax efter utsatt starttid.

Likt musikens mörka framtoning är också Banks scenframträdande utformat för att kunna ta ett steg längre in i hennes psyke. Banks är klädd i helsvart mundering som för tankarna till Lykke Li, och den till en början sparsamma belysningen ökar spänningen. Banks delar inte bara med sig av sina personliga texter utan tar även med oss på en resa in i det där rummet där hon sitter ensam med en keyboard. Hon visar hur det låter när hon skriver låtar i en akustisk version av ”Fall Over”. Hon berättar om nervositeten innan shower och hur hon för att hantera den ensam går in i ett litet rum och sjunger. Bland annat sjunger hon Aaliyahs ”Are You That Somebody?”, en av hennes favoritlåtar som hon gjorde en populär cover av i brittisk radio, och som nu hittat in på set-listan.

Om hennes låtar tidigare har känts omslutande, ökar nu intensiteten på scen när de får ytterligare kraft med tyngre bas. Hon bjuder den här kvällen på den helt nya låten ”Stick” som aldrig spelats live tidigare. När hon avslutar med ”Waiting Game” är det publikens tur att visa sin uppskattning och Jillian bjuder på ett värmande leende. Under den timme som showen håller på används det mer och ljusare ljus för varje låt som går och en klarare och tydligare bild av Jillian Banks framträder. Det får vara ett tecken på att livet är bättre nu, och inte minst att en ljus framtida karriär väntar henne.