First Aid Kit: Berns, Stockholm 18/6

När jag såg First Aid Kit på Debaser Medis vintern 2012 trodde jag att chansen att se syskonduon igen på den typen av intim spelning var passé och innerst inne så sörjde jag lite. Så när pressmeddelandet om en exklusiv klubbspelning landade i inkorgen glädjes jag enormt.

Att spela på just Berns har blivit en bra måttstock för var en artists senaste alster och nya scenshow står någonstans och om det håller. Bland artisterna som har gjort denna typ av spelningar finns bland annat Rihanna, The xx och på senare tid Lykke Li. Alla har funnit något som lockar där bland kristallkronorna i den perfekt intima lokal som finns på Berns. En lokal som är nära nog för att artisten ska kunna fånga upp publikens reaktioner och stor nog för att ta ett bra antal besökare.

Denna kväll är tillägnad releasen av den hyllade plattan Stay Gold och första spelningen i Stockholm för året. Eftersom kvällens spelning sänds direkt i radio så blir det också väldigt punktligt med när spelningen börjar, vilket gör att majoriteten av kvällens publik infinner sig ovanligt tidigt på plats. Precis som de sjunger på ”My Silver Lining” så vill First Aid Kit till ett ställe där det finns musik och skratt. Det är precis vad jag förväntar mig denna kväll och jag blir inte besviken.

Kvällen inleds med ”Shattered & Hollow”, en av de bästa låtarna från den nya skivan, till ett glittrande ljus som skiner guldaktigt från strålkastarna, backdroppen och de guldfärgade scenkläderna som systrarna Söderberg har på sig. Allt har blivit större för First Aid Kit sedan jag såg dem senast. Produktionen är större. Musikerna på scenen är fler och denna kväll har de även utökats med Stockholm Strings. Samt allt det där andra som det innebär att vara signad till ett majorbolag. Det finns helt enkelt bättre resurser att skapa något som är anpassat för de stora scenerna och festivalerna. Allt känns proffsigare.

Och de är verkligen förtjänta att bli sönderkramade av nästan allt och alla. Det faktum som vi måste begrunda är att Johanna och Klara endast är 23 och 21 år gamla, kommer från Svedmyra – som majoriteten av Sveriges befolkning inte har en aning om var det ligger, och att de på sex år och med tre fullängdsalbum lagt världen under sina fötter. De besitter fler hits i sin arsenal än vad de flesta artister som hållit på massvis av år längre någonsin kan drömma om.

Det spelar faktiskt ingen roll om det är hits som ”In the Hearts of Men”, ”The Lion’s Roar” eller den numera obligatoriska ”Emmylou” som spelas. Även när de försöker sig på en cover av Phosphorescents fantastiska låt ”Song for Zula” för första gången så funkar det. First Aid Kit gör det med en övertygelse som lyser som guld. Om jag bara hade fått höra ”A Long Time Ago” också från den nya skivan så hade kvällen varit fullbordad för min del.

Det som berör mig mest när är när duon väljer att ta ett steg bort från mikrofonerna och köra akustiskt endast de två på scenen. Och vid publikens applåder och jubel mellan låtarna när de står där lite lätt chockade, generade och överväldigade över all uppskattning de får. Det är vid sådana tillfällen som de förvandlas till de jordnära tjejer som en gång i tiden gjorde en YouTube-video till sitt favoritband mitt ute i skogen. Två tjejer som endast ville ha skoj och passande så är det Cyndi Laupers klassiska hit ”Girls Just Wanna Have Fun” som spelas i högtalarna när kvällen är till ända och publiken lämnar lokalen en positiv upplevelse rikare.

Lyssna på radioinspelningen av spelningen här.