Bob Village – Pug Life

Nuförtiden är det svårt att ta Snoop Dogg, Snoop Doggy Dogg, Snoop Lion, DJ Snoopadelic, Snoopzillar eller vad hankanske bytt namn till medan denna recension skrivs, på allvar, men när hans debut ”Doggystyle” släpptes 1993, så var det lätt att bli fast. ”The g-funk era” förförde mig då och någonting med den svenska västkustens Bob Village förför mig nu och visar att det är en kvartett som definitivt ska tas på allvar.

Pug Life heter debutalbumet som Bob Village äntligen släppt, kanske med en blinkning åt Tupac Shakur (Thug Life) och kanske åt den hungrige hund som Snoop en gång var (pug=mops). Kanske är det bara ett uttryck för den underdogställning som hiphopakter från Göteborg kan känna gentemot den Stockholmsdominans som funnits länge.

Bob Village är en del av Göteborgskollektivet The Order och medlemmarna Renato ”Nato” Garrido, Jonatan ”Berko” Berko, Mikael ”Skykid” Sarabi och Mahan ”Foolish” Noubarzadeh har gjort ett album som är runt 40 minuter laid back, funkigt samtida och tidlöst historieberättande. Det är personligt, reflekterande och alltid med snygga beats och smarta verser.

Det här är ett album som växer efter varje lyssning. Det andas svärta och lekfullhet om vartannat. ”Lev väl” är en lågmäld resa på de vägar som livet tar och 90-talet gör sig påmint med beatsen i ”Läskas” när P.M Dawns ”Set Adrift on Memory Bliss” poppar upp i huvudet, precis som Carlton Banks-referensen i ”Jag E Där Bebbe” med Ozone Fukkaz, blir en tidsmaskin. Men grejen med Bob Village är att det alltid känns nytt och unikt. Pug Life är som en kombination av vagt bortglömda beats från en svunnen tid och ett helt eget suggestivt uttryck.

Bolag: SwingKids
Release: 23/5
Bästa spår: "Leker bre"

Albumets röda tråd är produktionen, som är hypnotiskt följsam och får rap och beats att flöda i skön harmoni. Det är en konsekvent dov och lite släpig atmosfär, med mörka ljudslingor och ett stråk av vemod. Det är musik att luta sig tillbaka och njuta av. Och finns det ett Göteborgs finest så är Bob Village definitivt en del av den klicken. Underdog håller på att bli top dog.

8/10