Alt-Fest är ett experiment i demokrati

I Sverige är ”festivaldöd” ett etablerat begrepp sedan åratal tillbaka. Även i Storbritannien har de stora, etablerade festivalerna haft några tuffa år då engelsmännen fått upp ögonen för billigare och varmare alternativ på sydligare breddgrader. Att campa på en stor leråker i en vecka för att se ett bandpaket ihopsatt av ett gigantiskt bokningskonglomerat ter sig helt enkelt inte lika intressant längre. Frågan är vilken väg festivalerna ska ta in i framtiden – och svaret verkar stavas användarmedverkan. Ett exempel på detta är uppkomlingen Sthlm Fields drog nyligen en rekordstor svensk festivalpublik när headlinern Metallica lät sina fans sätta ihop låtlistan.

I år arrangeras för första gången den massiva goth-, synth- och metalfestivalen Alt-Fest utanför Northamptonshire i England. Alt-Fest har beskrivits som ett ”experiment i demokrati” och är helt och hållet arrangerad enligt devisen ”your scene, your festival, your say”. Potentiella besökare har fått tycka till om allt från bandbokningar till matställen.

Med sitt ursprung i en Kickstarter-kampanj som inleddes redan i början av 2013 har Alt-Fest nu fått ihop en line-up som den här sommaren helt saknar motsvarighet i den alternativa, svartklädda floran. Bland de drygt 200 bokade namnen märks flitigt turnerande storheterna Fields of the Nephilim, VNV Nation och Front 242, de otippade återföreningarna Dead Kennedys, Theatre of Hate och The March Violets och några populära akter som likväl sällan lämnar Tysklands gränser: Eisbrecher och Blutengel. Övriga namn som syns på affischen är bland andra: Gary Numan, Arch Enemy, Killing Joke, The Cult, Peter Hook & the Light, Paradise Lost, Cradle of Filth, Covenant, Mesh, Peter Murphy, The Damned, Diary of Dreams, Clan of Xymox, Rockfoto-favoriterna The Beauty of Gemina med flera.

Headlinern Marilyn Manson (bilden) röstades (såklart) fram av publiken. Chockrock-ikonen hade ursprungligen inga planer på att spela i Storbritannien under 2014. Ryktet säger att han blev så imponerad av det ambitiösa initiativet att han – enbart därför – tackade ja.

Alt-Fest äger rum mellan den 15-17 augusti.

Läs mer om festivalen här.

Vi satte ihop en spellista med akter som spelar på festivalen. Lyssna nedan: