Ed Schrader’s Music Beat om nya skivan: ”Den här gången så är vi mer av ett riktigt band”

Ed Schrader’s Music Beat är just nu ute på Europaturné som förband till Future Islands, en turné där de spelar för en större publik än de någonsin gjort förut. Med sig på turnén har bandet sin nya skiva Party Jail, en skiva som precis som föregångaren har rötterna i den mest skruvade sortens postpunk. Vi tog kontakt med Ed Schrader’s Music Beat och duons ena halva, sångaren och trummisen Ed Schrader, svarade på Rockfotos frågor.

Hur kom det sig att ni började göra musik som Ed Schrader’s Music Beat?

– Jag har spelat sen 1995 och före Ed Schrader’s Music Beats tid så spelade jag med olika indieband. Men det har alltid känts onödigt begränsande att spela i rockband, så jag började försöka bryta mig ut ur det och hitta något mer meningsfullt. Så jag började ta långa promenader med min diktafon och så fort jag fick en idé så spelade jag in den. Oavsett om det var något logiskt eller bara nonsens. Det var så jag skrev ”Gas Station Attendant”: jag gick förbi en bensinmack och så började jag bara sjunga texten. Det blev som en pastisch av allt som är amerikanskt.

– När jag började så var det bara jag, solo, sång och en trumma. Sen flyttade jag in i samma hus som Devlin Rice bodde i och så kom han med och spelade på ett gig. Och ända sedan dess har vi bara kört!

Hur skriver ni era låtar?

– Jag väntar på att komma i rätt stämning, sen så går jag till ett café. Där nynnar jag in lite olika idéer på min diktafon, dricker lite kaffe och arbetar fram en skiss. Sen visar jag skissen för Devlin som hjälper till att rensa bort allt onödigt. För det mesta när jag skriver så börjar jag med en känsla och så försöker jag tänka ut hur det skulle låta. När det gäller texterna så börjar det ofta som rent nonsens, bara ljud, och sen när jag har melodierna så försöker jag liksom hitta texten, hitta en berättelse i bitarna jag har.

Hur var det att spela in Party Jail?

– Vi åkte ut till en stor och helt fantastisk studio på Rhode Island. Dom som jobbade där var grymma. Det var väldigt stor skillnad från första skivan, Jazz Mind, när vi gjorde den så var det mycket mer lo-fi, och mycket mer ett experiment. Allting var nytt och låtarna bara idéer. Den här gången så är vi mer av ett riktigt band och låtarna var helt färdiga.

Hur är det varit att turnera med Future Islands?

– Det är fantastiskt! De är bra kompisar till oss. Deras publik verkar gilla oss. Åtminstone de som inte går ut och röker när vi spelar. Men det beror på var vi spelar. Den europeiska publiken är lite lugnare först, men det går att få igång dem!

Vad ska ni göra efter turnén?

– Åka på en turné till!