Josefin Öhrn + The Liberation – Diamond Waves

Det är vågat att döpa sin debutsingel efter en av historiens största hits – det krävs självförtroende och signalerar ”att jag gör som jag vill”. Josefin Öhrn + The Liberations singel ”Sunny Afternoon” har få artistiska kopplingar till The Kinks, men det krävs ett omfattande populärkulturellt ointresse för att ha missat bandets megahit från 1966. Och att släppa denna låt som första singel speglar Josefin Öhrns avslappnade och rockestetiska nonchalans. Alla rätt i min bok. Ljudmässigt är det en låt som hamrar sig fram och känslan är mässande. ”Tell It To The Wind” – som utgör andra halvan av nämnda dubbla a-sida – präglas av samma känsla, men är mer återhållsam och drivs av försiktiga psykedeliska rockgitarrer. Goat är en talande referens.

Bandets aktuella EP Diamond Waves inleds med Spacemen 3-liknande ”Free”, som ger ett svepande och spacerockigt intryck. Låten är snygg, men fäster inte på samma sätt som debutsingeln. Textmässigt rör det sig om naturromantik och 60-talet har aldrig varit en tydligare referens. Sitartinslaget befäster min åsikt.

Release: 28/5
Bolag: Gone Beyond Records
Bästa spår: ”Anything So Bright”

Det är uppenbart att denna fyraspårs-EP har som mål att dra ner tempot och bäst fungerar det i melankoliska ”Anything So Bright”. Öhrn trycker på rätt knappar och låter lyssnaren omfamnas av mjuka och solblekta tongångar. Ljud i motljus. Titelspåret är drömskt och ger en mer olycksbådande stämning. Ser fram emot debutalbumet när första singeln och EP:n förenas i ett. Åtminstone ljudmässigt.

Läs gärna vår stjärnskottsintervju med bandet här.

7/10