Owen Pallett – In Conflict

Owen Palletts andra skiva under sitt dopnamn (tidigare gick han under pseudonymen Final Fantasy) ska tydligen vara mer självutlämnande, personlig och verklighetsnära än tidigare verk. Mer autentisk, med andra ord, och musikkritiker älskar ju autentisk (vit, manlig) musik. Inte oväntat har skivan tagits emot med öppna armar av en imponerad kritikerkår.

För ovanlighetens skull rör han sig inte i en fantasivärld bebodd av drakar och andra mytologiska varelser, utan texterna på In Conflict handlar om konfliktfyllda känslor och situationer och kretsar kring dysfunktionella relationer, vantrivsel, psykisk sjukdom och missbruk. Hade det inte varit för att Owen Pallett är Owen Pallett hade det här kunnat bli ytterligare en popplatta i mängden gjord av en missförstådd, deprimerad ung man, men tack och lov är han för briljant för att kunna göra något som är tråkigt och generiskt. Texterna är därför levererade med en liten twist och i sann queeranda kryddade med reflektioner kring barnlöshet, sexualitet och ambivalenta könsidentiteter.

Release: 26/5
Bolag: Domino Records
Bästa spår: "The Sky Behind the Flag"

Även musikmässigt är låtarna uppbyggda kring motsättningar och konflikter. I centrum står som vanligt lekfulla och yviga stråkar, men de har den här gången i större utsträckning fått sällskap av blåsinstrument, syntar och diverse elektroniska blipblopljud. Vid första genomlyssningen är det så många lager av ljud, tvära kast och experimentella konstpoputflykter att det kan vara svårt att urskilja melodierna, men efter ett par genomlysningar utkristalliserar sig något som tveklöst är en av årets bästa skivor. Något som på en och samma gång är originellt och klassiskt, vardagligt och episkt, knäppt och vackert, dansant och outhärdligt sorgligt.

8/10