Champs om inspelningen av debutskivan: ”Ibland kändes det som att det spökade”

Under namnet Champs gör bröderna Michael och David Champion folkpop influerad av band som Fleet Foxes och Simon & Garfunkel. Deras musik har hyllats av kritikerna och när debuten Down Like Gold släpptes tidigare i år utsåg Rockfotos Christoffer Jonsson det till årets hittills bästa släpp. På fredag spelar de på Scandic Grand Central i Stockholm. Vi ringde upp David Champion för en intervju.

Ni ska precis ge er ut på en Europaturné som börjar i Stockholm på fredag, hur känns det?

– Det känns väldigt bra. Vi har aldrig varit i Sverige förut, så det blir kul. Jag ser fram emot hela turnén, det blir ganska annorlunda jämfört med förra turnén för den här gången har vi inget band med oss. Det är bara jag och Michael och jag älskar när vi spelar konserter som en duo. Med rätt publik kan det bli fantastiskt, väldigt intimt. Våra låtar skrevs i det formatet först också, bara sång och piano eller sång och gitarr, och de funkar verkligen när de framförs så.

Känns det bara positivt, eller är du lite nervös inför spelningarna också?

– Jag känner mig aldrig helt avslappnad inför en spelning, men jag skulle inte kalla det nervös. Det är mer som att jag blir superkoncentrerad, fokuserad. Jag brukade bli nervös, men jag blir inte det längre, jag behöver inte bli nervös eftersom jag är förberedd. Jag har övat bort det där. Det hjälpte att spela i Michaels band, The Shutes, som jag kom med i efter att de börjat bli stora. De var väldigt seriösa, hade en ganska stor publik, och att kastas in i det var väldigt bra träning.

Er musik känns ofta melankolisk, speglar det vilka ni är eller är ni bara väldigt bra på att skriva just melankoliska låtar?

– Min brors låtar är ju alltid melankoliska, och ja, han är en ganska melankolisk person. Så det speglar verkligen honom. Själv gillar jag när låtar är både melankoliska och glada samtidigt. Som vår låt ”Savannah”, den har en ledsen ton men är ganska uppåt ändå, nästan en partylåt, nånting man kan dansa till. Det är en svår kombination att få till, det där bitterljuva, men jag älskar när vi lyckas med det.

Hur funkar den kreativa processen när ni skriver låtar?

– På den här skivan så skrev Michael först alla låtar. Han skrev dem under en lång period, under nästan fem år. Sen, när vi började spela in dem, så blev det mer av ett samarbete där båda två jobbade med att utveckla låtarna. Låtarna förändrades mycket när vi spelade in, och där samarbetade vi verkligen, bytte instrument, testade olika idéer, experimenterade tillsammans. Det var en ganska speciell inspelningsprocess. Vi spelade in i ett gammalt vattentorn på Isle of Wight, ön där vi bor. Det var ett väldigt udda ställe att spela in på, en märklig gammal byggnad. Ibland kändes det som om det spökade – när vi spelade upp låtar som vi spelat in så fanns det ljud där som ingen av oss gjort.

Kommer ni spela in nästa skiva där också?

– Vi vet inte, än så länge är inget bestämt. Det finns så mycket att tänka på när man ska spela in sin andra skiva. Vi har skrivit nästan fyrtio låtar till den och det känns bra, skönt att ha så många att välja mellan. På många sätt är de nya låtarna en fortsättning på de gamla. Det är samma sätt att tänka, samma sätt att skriva låtar. Men vi planerar aldrig i förväg, vi får se hur låtarna blir när vi går in i studion. Det är där allting bestäms egentligen.

Tror du att er musik har påverkats mycket av att ni kommer från Isle of Wight?

– Ja, vi har säkert påverkats mycket av det. Jag tror att det kan vara bra att vara ett band på en plats som den här, isolerad och med en så liten befolkning. Om man bor i en storstad så är det nog lätt att man börjar härma andra band i stan, att man omedvetet stjäl från sin omgivning, tar efter den lokala scenen. Eftersom man är lite isolerad här så kan man koncentrera sig på sitt eget, på att utvecklas som band, istället för att koncentrera sig på vad andra gör. Sen så är det klart, Isle of Wight är ganska ödsligt, och det har säkert påverkat vår musik, den där ödsligheten. Den hörs ju i låtarna.

Kommer vi få höra några av de nya låtarna när ni spelar i Sverige?

– Vi har en låt som vi skrev för tre dagar sen som vi kommer att spela live för första gången när vi spelar i Stockholm. Det är nog den låt som jag gillar mest att spela just nu, jag ser verkligen fram emot att folk ska få höra den.