Atmosphere – Southsiders

Hiphop-duon Atmosphere är tillbaka med ett nytt album – som de själv beskriver som “celebration of the group’s fortitude”.

Det här är det sjunde albumet från Slug och Ant, som tillsammans bildar Atmosphere. Jag fick själv upp ögonen för gruppen 2004 när jag såg dem på Umeå Open och jag blev genast ett fan. Har alltid gillat Slugs sätt berätta en historia i sina låtar, som i låten ”Hair” på God Loves Ugly-plattan. En låt som egentligen bara beskriver en fyllekonversation med en tjej på en bar med en överraskande twist i slutet. Men det beskrivande sättet han berättar på gör att man verkligen lyssnar på texten. Detta är något man även hittar på Southsiders. ”Bitter” och ”I Love You Like A Brother” är två exempel, men framför allt låten ”Mrs. Interpret”, där texten sätter sig ganska snabbt på hjärnan.

Southsiders börjar starkt och den har den där humoristiska och melankoliska känslan vi lärt känna under åren. Ett snyggt sätt att skryta om sig själv på, men med en självironisk glimt i ögat.

Något som är lite tråkigt med skivan är att vissa beats inte riktigt passar in. Många låtar har snygga pianoloops och basgångar, men helt plötsligt kommer en låt som känns som en electro-remix av den riktiga låten. Man blir lite avkastad från spåret.

Två låtar singlar har släppts från skivan – ”Bitter” och ”Kanye West” – som också är de två bästa låtarna på albumet. Videon till ”Kanye West” hade premiär för bara några dagar sen, och även om man hade velat det, så har låten inget med rapparen Kanye att göra. Låten handlar för mig om att kärlek inte alltid en dans på rosor, speciellt inte om man har ett sorts Bonnie and Clyde-förhållande, men att det är skitsamma så länge man ger allt och gör sin egen grej – som Kanye West.

Release: 6/5
Bolag : Rhymesayers Entertainment
Bästa Låt: "Kanye West"

Allt som allt är Southsiders ett riktigt bra album, fastän skivan har vissa svackor. Som tur är väger de starka sidorna mer och det är ett Atmosphere man känner igen och en skiva som kommer gå hem hos gamla fans – men även skapa några nya.

7/10