Dolly Parton & Porter Wagoner – Just Between You And Me

Bland de stora massorna är inte Porter Wagoner ett lika bekant ansikte som Dolly Parton, men för att förstå Mr Grand Ole Oprys inflytande, är det bara att ta sig en titt på hans 81 listplaceringar – en imponerande siffra! Wagoners första topplacering inträffade 1955 genom countryballaden ”A Satisfied Mind”, som sedan dess spelats in av otaliga artister som The Byrds och Joan Baez. De mest succéfyllda åren inträffade dock mellan 1967-1974; duettåren med Dolly Parton.

Wagoners beslut att lyfta fram Dolly Parton i sitt tv-program visade sig vara ett genidrag; den 24 september 1967 framför Parton ”Dumb Blonde” och gör braksuccé, vilket resulterar i en serie av duettalbum och rungande applåder. Det finns emellertid inget som varar för evigt, och 1974 framför Dolly Parton ”I Will Always Love You” i samma program som gjorde henne till megastjärna. Låten är ett avsked till Wagoner och deras framgångsrika samarbete. De hyllade duettåren slutade i ett distanserande och Porter var mer än missnöjd, vilket skulle få konsekvenser långt efter uppbrottet. 1980 släpptes exempelvis albumet Porter & Dolly med mestadels outgivet material och på konvolutet syns de sida vid sida – men i verkligheten träffades de aldrig. På ett personligt plan återknöts dock kontakten och på Porters dödsbädd 2007 fanns Parton vid hans sida.

Bear Familys proffsnickrade box Just Between You And Me samlar de framgångsrika duettåren som kulminerade med listettan ”Please Don’t Stop Loving Me” 1974. En midtempo-låt som likt majoriteten av duons låtar berör temat kärlek – ett relativt anonymt spår som hamnar i skymundan av allt guld som glimmar i denna imponerande countrybox. Låten ”Just Between You And Me” som gett namn åt denna samling fungerar exempelvis mycket bättre.

Bolag: Bear Family
Release: 5/5
Bästa spår:

Personligen är jag väldigt förtjust i hillbilly-pastichen ”Here And The Car And The Mobile Home” från 1972 års album The Right Combination: Burning The Midnight Oil och parets första hit ”The Last Thing On My Mind” från 1967 (sistnämnda singeln är en Tom Paxton-låt från 1964). Men att rabbla favoriter när det handlar om en succéartad albumkatalog är bara slöseri med tid. Alla som är intresserade av countryballader, tempofyllda countryhits eller allt där emellan, har mycket att hitta i denna Bear Family-box. Det är bara att börja botanisera.

8/10