Albumaktuella Ahrm: – Det var väldigt lätt att börja pilla för mycket i detaljer

Malmöbandet Ahrm är aktuella med ett självbetitlat debutalbum. Rockfotos Anders Schärberg träffade dem för en intervju.

Jag möter upp Malmötrion Ahrm över en öl på krogen Tröls. Sångaren och gitarristen Jonas Hurtig (ex-Revolvo), basisten Dan Bengtsson (Pyramido, Resonance Cascade) och trummisen Peter Malmquist (ex-Revolvo) har kollat in första maj-firandet och ser, trots solskenet, en aning frusna ut där vi sitter på uteserveringen.

Bandet som hållit på i elva eller sex eller två år, beroende på hur man ser det, har nu samlat ihop de bästa av dessa års låtar och satt ihop ett debutalbum som släpps senare i år. Skivan som brinner av avigt hård indierock/posthardcore tar död på ryktet om att bandet lagt ner verksamheten. Det har dock varit tyst om Ahrm ett tag nu. Men att det är tal om någon comeback kan Jonas inte hålla med om.

– Så fort man inte hörs på ett tag så tror folk att man lagt ner. Vi har haft annat att göra som har tagit tid. Men vi har aldrig slutat. Sen det här med att vi hållit på sen -03 stämmer väl inte riktigt. Man kan mer räkna det som om vi hållit på i sex år. I sex år har det låtit ungefär som det gör nu. Men det var väl i samband med att Dan kom med för ungefär två år sen som vi fick lite fart igen.

Den skiva som Ahrm nu släpper är som sagt en sammanställning av låtar skrivna under en lång period. Enligt Jonas var detta ingen uttänkt strategi utan ett resultat av kanske för fria tyglar.

– Vi hade vår replokal i en studio. De grejerna tog så mycket plats att vi i gengäld fick spela in när vi ville. Det var väl inte helt idealiskt för arbetsmoralen. Man lade på en gitarrslinga här och någon idé till något annat där. Väldigt odisciplinerat. Det gjorde också att vi hade svårt att avsluta låtar. Det var väldigt lätt att börja pilla för mycket i detaljer.

Gustav Brunn är den som tagit på sig hästjobbet att få ihop alla låtar och lösryckta fragment till en fungerande enhet. Dan är imponerad och tacksam.

– Fan vilket jobb Gustav gjort! Det är han som mixat, mastrat och samlat ihop alla inspelningar och filer till låtar. Måste varit hopplöst. Vi hade ju flera år gamla grejer, där vi lagt på lager på lager med olika tagningar. Nästa gång vi spelar in så ska det vara mer komprimerat och fokuserat. Raka rör under en mer begränsad tidsperiod. Vi har redan gjort låtar till nästa släpp.

När gänget ska beskriva hur det nya materialet låter så tror Jonas och Peter att Dans engagemang i sludgedoom-monstret Pyramido satt avtryck.

– Det är molligare. Kan man säga så? Alltså mörkare och kanske mognare. Men ändå mer rakt på sak. Det är låtar som är svinenkla att spela, men jävligt svåra att få till.