Månadens PS: april


Då var det dags att sammanfatta musikmånaden april. Här är några av de plattor vi lyssnade på men inte hann recensera. Som vanligt är det en genreblandad kompott och förhoppningsvis ska det finnas något för alla.

Vanligt Folk – Fägata (EP)
SYNTH Abstrakt poesi tonsätts av skitig EBM och gnissliga industriklanger när Vanligt Folk gör soundtracket till ett kallt, ogästvänligt Sverige anno 2014. Något av det mest intressanta som händer inom svensk musik just nu. 8/10

Chiodos – Devil
HARDCORE Chiodos ångrade tydligen att de gav sångaren Craig Ownens kängan för några år sen och har på Devil tagit tillbaka honom. Vilket de gjorde rätt i. Skivan har det klassiska soundet vi lärde känna i början, fast ännu hårdare. 8/10

Wye Oak – Shriek

INDIE Duon Wye Oak byter ut gitarrer mot synthar på nya skivan, vilket visar sig vara ett utmärkt drag. Resultatet låter inte helt olikt Baltimore-kollegorna i Lower Dens, fast poppigare. 7/10

The Tarantula Waltz – Tinder Stick Neck
SINGER/SONGWRITER Svensk americana som för tankarna till Bonnie ’Prince’ Billy, Jason Molina – och inte minst till forne turnépartnern Christian Kjellvander. Tinder Stick Neck visar på en musikalisk mognad hos låtskrivaren Markus Svensson. 7/10

Katie Herzig – Walk Through Walls
ELECTROPOP Katie Herzig har lämnat banjon och folkmusiken bakom sig för gott och gör nu för tiden drömsk electropop av absolut finaste sort. Hennes femte, självutgivna album är sprängfyllt av snygga hookar, vemodiga synthar och dancing-with-tears-in-your-eyes-texter och landar någonstans mellan Young Galaxy och Beach House i skivhyllan. 7/10

Stefan Sundström – Nu var det 2014
VISPOP Sundströms nya är fylld av vackert melankolisk folkpop av den sort som han gör allt oftare nuförtiden. Musiken är snygg och texterna är fantastiska – fyllda av upprorisk ilska och sorgsna betraktelser. Avslutande Resa med lätt bagage känns som en blivande Sundström-klassiker. 8/10

Paul Cary & The Small Scarys – Coyote
GARAGEROCK Charmig blandning av americana och garagerock med en smutsig och reverbdränkt ljudbild. Andra spåret, ”Born With a Tail”, är skivans höjdpunkt. 7/10

Simian Ghost – The Veil
POP Sandvikens Simian Ghost fortsätter att imponera och står för ett av de mest klockrena soundtracken till våren 2014. På nya plattan har man lånat av så skilda akter som Beach Boys och Broadcast men ändå gjort det till sitt eget. Enda minuset är att The Veil känns några spår för lång. 7/10

Triptykon – Melana Chasmata
EXTREME METAL Thomas Gabriel Fischer är långt ifrån trött och slut trots över 30 år i branschen. Som vanligt vägrar Fischer göra två likalåtande plattor i rad och på Triptykons andra platta saknas allt för ofta både tyngden och riffen från debuten. 6/10

Gnucci – Psychohappy (EP)
KLUBB Ana Rab, aka Gnucci, är energi. Högexplosiv, galet rytmisk och aldrig stillastående. Hennes 15 minuter och fem sekunder långa EP Psychohappy, som släpptes i april, befäster hennes plats som genreexperimenterande stjärna på en pulserande klubbmusikhimmel. 7/10

Autopsy – Tourniquets, Hacksaws and Graves

DÖDSDOOM Ett av de absolut viktigaste dödsbanden på det tidiga nittiotalet återförenades 2010 efter nästan femton år i träda. Detta är inte bara Autopsys bästa sedan dess, utan deras bästa någonsin. En föredömlig mix av gammalt och nytt. Löjligt bra! 9/10