bis – Data Panik Etcetera

För några år sedan släppte Surfer Blood sitt debutalbum Astro Coast. En på många sätt lysande skiva. Problemet var spåret ”Take It Easy”. Den förstörde allt för mig – vilken skitlåt! Den kvalar in på topp hundra över världens sämsta musikstycken någonsin. I världshistorien. All musik som spelats in. Nu skulle jag egentligen komma på någon låt att jämföra med. Men lyckas inte. Jag löste problemet med att låtsas som om sång tre på skivan inte fanns. Lyssnade aldrig på den. Strök den från mitt liv.

bis bit ”Music Lovers” är inte på långa vägar lika usel som ”Take It Easy”. Men den gör sitt bästa. En garanti för uselhet är det där gitarrkompet. Ställ dig likt The Edge och stampa med hälen. Digga med huvud och nacke. Se ut som en musiklärare och utstråla ’Nu svänger det!’. Man kan kanske inte slakta en kompteknik lika lite som man kan sabla ner en hel ordklass eller en filmgenre. Men det är så där man inte kan spela om man inte lagt minst en årslön på gitarr och stärkare. Det är ett komp som gör att det kryper i hela kroppen – som får en att hata musik.

Release: 19/4
Bolag: Do Yourself In Records
Bästa spår: "Minimum Wage"

Data Panik Etcetera har poänger när släktskapet med CSS och Devo visar sig. bis är bäst när den luftiga funkpopen ger plats åt det light-aviga och det stela stompiga. Då kan jag ha överseende med en plump i protokollet som ”Music Lovers”.

5/10