Bolywool – Já

Låt oss minnas det tidigare Bolywool. Under en tid då de allra flesta lyssnade på britpop tog denna nytänkande duon tog genren till sig, förpackade den i ett mer spirituellt format och gjorde den till sin egen. Det var bra, men de var inte riktigt framme, ännu. Influenserna av gäspig britpop var för dominant, för mycket. Men idag låter de annorlunda.

Det nya albumet har spelats in på Öland, i Göteborg och främst på Island. Ett album som minst sagt gjorts på resande fot och är ett flyktens barn, bland tidlöshet och ödslighet. präglas av psykadeliska melodier som går in i varandra, med ljudinslag som hämtade ifrån en sci fi-film, uppstådda likt en explosion i ett vakum.

Sången är tystare, mer lågmäld och inte alltid närvarande den här gången. Men det är bättre. Inledningsspåret ”Ode To Autumn” avslöjar ett drömmande album, där ”Summer Rain” förblir en favorit. I ”Summer Rain” krävs nästan inga ord för att förstå, för att känna. Melodierna spinner runt i huvudet och omfamnar en likt ett psykadeliskt regn.

Release: 16/4
Bolag: Novoton
Bästa låt: "Summer Rain"

Bolywool bjuder minst sagt på en musikalisk värld där trummor och bas inte behöver dominera, där melodierna är starkare än någonsin och styr våra känslobanor. Ljuden är inte som hämtade ifrån naturen, snarare tvärtom, men de, och här särskilt ”Flýja (I’d Die For You)” är som hämtade ifrån brustna hjärtan och dess eufori. Det får mig att tänka på de rastlösa sommarnätterna där benen blir bruna och gröna av gräs, och det är precis som om fryser just de där ögonblicken. Och vad är musik om den inte fyller oss med känslor.

8/10