Woods – With Light And With Love

Woods aktuella skiva With Light And With Love är generös med vackra melodier, Summer of Love-estetik och spröda gitarrslingor. Countryklingande ”Sheperd” ger eko av svunna tider, men Brooklyn-bandet kamouflerar dock sin traditionsbundenhet med lika delar samtidsnärvaro. Woods blir aldrig ett karaokeband som härmar förebilder som The Byrds eller George Harrison, även om underbara ”Full Moon” låter som en bonuslåt från Beatles-gitarristens klassiker All Things Must Pass. De har ett eget uttryck som förädlats med åren – idag är ljudbilden klarare och låtarna mer rakt på sak än vid starten.

Det finns dock en punkt som bör undvikas till nästa gång; de Dylan-surrande orglarna på singeln ”Leaves Like Glass” ge en fadd retrosmak, men de gör sig bättre som bakgrund i soldränkta ”Shining”. Sedan kan det vara svårt att beröras på djupet, men hur många band har en förmåga att skaka om tillvaron på riktigt. Woods lyckas istället med att vara melodiösa popsnillen, där skiva efter skiva ger en känsla av nytändning. Små förändringar som ger stora resultat.

Release: 11/4
Bolag: Woodsist
Bästa låt: ”Full Moon”

I det stora hela är bandets sjunde fullängdsskiva gruppens mest genomarbetade. Majoriteten av låtarna – undantaget acidrockiga ”With Light And With Love” – utgörs av flyktig folkrock. Ljudbilden är lätt att ta till sig och det är uppenbart att Jeremy Earl & Co är trygga med sin musik. De känns självklara och angelägna, tillskillnad från andra hypade Brooklyn-band som försvunnit ut i periferin. Woods står på stadig mark.

8/10