Weaves – Torontos märkliga popframtid

Kanadensiska Weaves släppte sin debut-EP första april. Det är en märklig samling låtar, musik som rör sig mellan gullig dansmusik, noisig rock och skruvad artpop. I kanadensisk media har Weaves kallats för ”Torontos märkliga popframtid” och kanske är det sant? Det finns i alla fall något futuristiskt över bandets udda pop. Rockfotos Felix Lindén har intervjuat bandets sångerska Jasmyn Burke.

Er musik låter väldigt blandad genremässigt – är det något ni gör medvetet?

– Weaves är post google-musik, eftersom vi tillhör internetgenerationen så har allting varit tillgängligt för oss hela tiden. Det är intressant att blanda olika stilar eftersom man kan göra vad som helst då. Vi gör musik som är som internet. Vi tar inspiration från vad som helst: gammal gospel, Led Zeppelin, Patti Smith. Det behöver inte vara musik, det kan vara saker vi har hemma, föremål, skedar till exempel.

Vad handlar en typisk Weaves-låt om?

– Frustration och upprymdhet. Jag själv är ofta temat i texterna. Men idéerna till texterna kommer inte alltid från mitt liv, ibland så bygger det på att jag hittar olika ord och bilder som är intressanta. Jag har alltid varit intresserad av kommunikation och hur vi ser på information.

Varför namnet Weaves?

– Jag älskar hår och mitt förra band hette Rattail. För mig är alla musikprojekt jag är med i en fortsättning på livet, en förlängning, så på det sättet är musik lite som hår.

Ni har en väldigt speciell visuell stil, finns det någon tanke med det?

– Ända från början har tanken med Weaves varit att vi inte ska se ut som, eller låta som, ett band. Vi vill inte tillhöra någon särskild stil, och det är viktigt i alla delar av vad vi gör. Jag gillar verkligen det visuella och vill att det ska vara konsekvent, jag vill att det ska vara tuggummipoppigt men bisarrt.

Finns det några nutida band som du lyssnar mycket på?

– Just nu lyssnar jag jättemycket på Odonis Odonis, som också ligger på Buzz Records. Dom skapar det här riktigt hårda, dansanta vansinnet. Jag älskar det. Det görs riktigt bra musik i Kanada nu, det kommer massor med bra musik från vårt konstiga land. Exempelvis Mac Demarco, The Darcy’s och Sean Nicholas Savage.

Ni ska iväg på en turné snart, var kommer ni spela?

– Vi ska turnera i Kanada och USA. Men jag hoppas vi får spela i Sverige nån dag. Sverige verkar så sagolikt och progressivt.