Månadens PS: mars


April stundar och det är dags att sammanfatta musikmånaden mars. Här är en snabb överblick över några av de plattor vi inte hann med att recensera. Alla titlar är klickbara lyssningslänkar.

Future Islands – Singles
INDIESYNTH Baltimores Future Islands (bilden) gör sin bästa skiva hittills och albumtitelns hint om att det skulle ha kunnat röra sig om ett ”best of”-album är därmed briljant. 8/10

Flocken – Flocken (EP)
HIPHOP En hiphopdebut som använder beatsen på samma melodiska sätt som Mohammed Ali. Inget nyskapande, men sju spår som kommer bidra till att säkra 2014 som ett toppår för svensk hiphop. Framför allt om Flocken ger låtar som ”Fight Club” mer utrymme i framtiden. 6/10

Nothing – Guilty of Everything
SHOEGAZE Relapse breddar sin portfölj och släpper Philadelphia-bandet Nothings debut-LP. Drömsk och mörk shoegaze för fans av av Jesu och My Bloody Valentine. 8/10

Earth Crisis – Salvation Of Innocents

METALCORE Världens näst hårdaste band släpper ett album helt ägnat åt djurrätt. Betyget skulle varit högre om den moderna metalcore-produktionen skippats. 7/10

Vampire – Vampire
DEATH METAL Hajpad debut som är oväntat blek. Produktionen känns för tunn, låtmaterialet för repetitivt och på det hela taget känns det som att något saknas. ”Howl From the Coffin” och ”The Fen” är dock lysande. 5/10

The Men – Tomorrow’s Hits

ROCK Den bredbenta rocken har haft en bra månad. The War on Drugs och
The Hold Steady har vi redan skrivit om. Även något Stooges-punkigare The Men får till en del fullträffar när de bejakar sin bredbenta sida fullt ut. 7/10

Stanley Brinks & The Wave Pictures – Gin

INDIEFOLK Stanley Brinks var tidigare en del av franska Herman Dune och numera hänger han gärna med brittiska trion The Wave Pictures. Om man är bekant med de båda akterna sedan tidigare blir man sannolikt inte överraskad av resultatet. Det rör sig mellan nån slags förvirrad briljans och bara förvirrat. 7/10

Savage Messiah – The Fateful Dark

HEAVY METAL Den engelska kvartetten har här ersatt mycket av influensen från tidig amerikansk power metal med 1990-tals-förvirring. Tur att Dave Silver bara är 26 och har gott om tid att återställa magin. 5/10


Sophie Zelmani – Going Home
POP Sophie Zelmani (bilden) gör musik för sena nätters kontemplerande över livet, universum och allting. Hennes röst är i vanlig ordning drömsk och smekande och de enkla melodierna bär fram hennes personliga uttryck på detta lågmälda album. 6/10

Väärt – Det kommer ett skalv
INDIEFOLK Umeåbaserade Väärt är ett band som vågar vara kvar på hemorten, skriva om ämnen som berör människor utanför de Stockholmska tullarna. Musiken blandar folk, kraut och progg. Gillar det ödsliga munspelet i melankoliska ”Medan vi sov”, men har svårare för proggiga hejarklacks-singeln ”10-tal”. 7/10

François and the Atlas Mountains – Piano Ombre
INDIEPOP Fransk indiepop som studsar mellan somrig twee, nouvelle chanson, afrobeats, pampiga stråkar och mörk elektronika utan att landa i varken det ena eller det andra. Både för mycket och för lite av allt. Men avslutande ”Bien sûr” visar på bandets potential och kanske blir tredje plattan bättre. 4/10

Le1f – Hey
HIPHOP Vi har skakat rumpa till ”Wut” i över ett år nu och äntligen är debutalbumet här! Sjukt snygga raplåtar med kaxiga texter och futuristiska beats för oss som älskar normbrytande hiphop i samma stil som Azealia Banks och Mykki Blanco. Fem låtar är dock alldeles för få för att kunna starta ett riktigt insane dansparty. 5/10

Moto Boy – Keep Your Darkness Secret
POP Stråkar! Pianoklink! Spröd sång! Stora känslor! Extra mycket smör! På Moto Boys tredje skiva är allt sig likt. Om en går igång på den här typen av dramatisk, storsvulstig pop så är det bara att gratulera, men bäst är Moto Boy egentligen när han inte låter som Moto Boy, som i dansanta elektropärlan ”Too Young To Know”. 4/10

Massacre – Back From Beyond
DEATH METAL Massacres första platta på 18 år bjuder på 46 minuter oväntat fräsch veterandöds i den högre skolan och visar att gammal på många sätt är äldst. En av årets hittills största positiva överraskningar. 8/10

Laibach – Spectre
SYNTH Industriella klanger och militärestetik blandas på typiskt Laibach-manér med popkulturella referenser och bitande ironi på ”Spectre”, de slovenska industripijonärernas mest relevanta album på minst tio år. 8/10

Perfect Pussy – Say Yes To Love

NOISEPUNK En skoningslös attack av punk, noise, no wave, riot grrrl och dissonanta Sonic Youth-harmonier. Om du gillar nämnda bands mer otyglade sida så är det här ett måste. Dessutom verkar de vara en helgrym liveakt. 9/10