Kanadensiska The Holy Gasp: ”Vi vill inte begränsa oss”

Kanadensiska The Holy Gasp var fram tills nyligen en duo med enbart trummor och sång, men efter en rad medlemsbyten har bandet nu fem medlemmar och ett helt nytt och svårbeskrivet sound. Tom Waits, Dead Kennedys och Frank Zappa har nämnts som liknelser. När bandets dubbelsingel ”Bed Bugs” släpptes genom tidningen Exclaim, gjorde de det lätt för sig genom att helt enkelt konstatera att bandet rör sig i ”en helt egen genre”. Rockfotos Felix Lindén har intervjuat bandets frontfigur Benjamin Hackman.

Ni har en väldigt egen stil, är det något som ni medvetet försökt få fram eller är det något som bara hände?

– Oj, det var verkligen en svår fråga. Det är svårt att säga vad man har kontroll över i den kreativa processen, men när jag skriver musik så har jag alltid en tydlig idé i mitt huvud, jag vet precis vilka genrer jag vill blanda och vilken sorts känslor jag är ute efter. Oftast börjar jag med en text, och när jag väl har en textidé så brukar den skriva sig själv, delarna bara kommer. När texten är klar så sjunger jag helt enkelt låten för någon annan bandmedlem, som då skapar musiken till låten.

– Vi har ett motto i bandet: ”gör vad du vill, så länge du gör det bra”. Vi vill inte begränsa oss till någon enskild genre, utan hämtar inspiration från en massa olika stilar: surf, punk, tropicalia, beatnikjazz, rymdpop…

Finns det några artister som ni inspireras särskilt mycket av?

– Tom Waits och Nick Cave, särskilt deras åttiotalsskivor. Just nu lyssnar jag mycket på Weaves. Jag kanske inte influeras så mycket av Weaves egentligen, men jag älskar dem och vill att alla ska känna till dem, så jag nämner dem i alla fall.

Varifrån kommer idéerna till dina texter?

– Mycket kommer från min vardag, jag skrev ”Bed Bugs” efter att jag haft vägglöss som drev mig till vansinne. Ofta skriver jag utifrån en karaktär, jag försöker hitta en karaktär i varje låt och utforska den, det blir som en berättelse.

Hur kommer det sig att ni gick från två till fem personer i bandet?

– I början fungerade det bra att bara vara två personer, men det blev tråkigt efter ett tag. Jag började helt enkelt samla ihop musiker jag samarbetat med, och spelat i samma band som, och skapade ett större band.

Vad har ni på gång framöver?

– Vi är på väg in i studion för att spela in ett album, som ska heta We Really Mean It, och som kommer släppas i år. Vi har skrivit alla låtar till den skivan och har redan börjat skriva på låtar till nästa skiva, som antagligen kommer heta Expansion Anxiety. Så vi har massor på gång!