Stjärnskott: Bring The Mourning On

Malmöbandet Bring The Mourning On släppte nyligen en magisk video till Songs: Ohia-doftande låten ”Fading Trail” och den fjärde april kommer deras tredje album Northern Ghost på dubbelvinyl, cd och online via tyska bolaget Stargazer Records. Rockfotos Madeleine Bergquist ställde några frågor till Henning Pettersson, som 2006 bildade bandet tillsammans med Erika Schröder.

Berätta om inspelningen av kommande skivan!

– I somras tog vi en sexton timmars biltur hem till vår vän Gustav Sjöstedt i Hällnäs (utanför Umeå) och gjorde om hans trevåningshus till en inspelningsstudio. Under en vecka, och med ständigt dagsljus ska tilläggas, spelade vi in det mesta live. Vi lärde oss också lite mer om nyckelharpan och sov typ aldrig. Kanske var det sömnbristen och avsaknaden av nätter som gjorde att varje gång vi lyssnade på materialet så hörde vi röster och instrument som inte var våra egna. En spöklik tillvaro var det.

När och var spelar ni live härnäst?

– Det blir på vår releasefest som faktiskt är en sluten tillställning, annars vet vi inte. Vi är öppna för förslag!

Ni har turnerat mycket i Tyskland – varför går er musik hem så bra där tror du?

– Det är svårt att säga. Det beror säkert en del på att det bor tio gånger så mycket människor som det gör i Sverige och därav finns det också en större publik. En annan förklaring kan kanske vara att det finns föregångare i form av artister som Christian Kjellvander, Golden Kanine, Kristoffer Åström med flera, som kanske inte gör exakt det vi gör men som på något sätt banat vägen för andra svenska band och musiker i Tyskland. Men kanske handlar det om att vi gör något rätt också?

På tal om artister som det går bra för i Tyskland, jag såg er tolka Christine Owman på hennes releasefest förra året och det var väldigt fint! Brukar ni köra covers på era egna livespelningar?

– Tack! Vi har gjort det till och från. För några år sedan gjorde vi en version av John Denvers ”Country Roads” och vi har också gjort Songs:Ohias ”I’ve Been Riding With The Ghost”, men det är ett tag sedan vi spelade en cover live. Christines ”Spelling Words” var nog den senaste vi gjorde.

Ja, jag får väldiga Songs: Ohia-vibbar av er. Var Jason Molina en förebild?

– Jason Molina har definitivt varit en förebild, men kanske lite olika mycket beroende på bandmedlem.

Vilka band/artister brukar ni annars nämna som influenser?

– Det finns otroligt många bra band och artister som inspirerar oss och det är väldigt olika beroende på när också. Malmöscenen har fantastiskt mycket bra band att erbjuda, du nämner ju själv Christine Owman, men sen är Feathered Arms, If They Ask Tell Them We’re Dead, The Culture In Memoriam, Golden Kanine, Big Fox och Idle Hands också fantastiska. Listan kan göras hur lång som helst på bra band bara i Malmö!

Slutligen – vad är det bästa som skulle kunna hända Bring The Mourning On under 2014?

– Oj, vilken svår fråga. Det bästa som kan hända är nog att vi får komma ut och spela en massa och att folk gillar det vi gör.