by:Larm manifesterar en nordisk musikunion

Årets by:Larm är den sjuttonde i ordningen. Ett symboliskt tal som förstås associerar till Norges nationaldag 17 maj. Och årets upplaga av festivalen präglas av just en nationalistisk musikpolitisk debatt.

På kultursidorna i fredagens Aftenposten läser jag tre olika artiklar om bristen på norska succéartister. Bland annat en debattkrönika av Lasse Lauritz Pettersen, chef för Buktafestivalen och styrelsemedlem i Norsk Rockforbund. Norge är inte tillräckligt bra på att fostra fram artister som både går hem hos kritikerna och lyckas göra kommersiell succé, enligt honom. Han sneglar beundrande över den gamla unionsgränsen till oss och radar upp de omsusade svenska exporterna.

Ett par av dem, First Aid Kit och Veronica Maggio (bilden), uppträder på by:Larm under veckan. Sveas delegation består också av Oskar Linnros och nyfavoriterna Abidaz, Seinabo Sey och Zhala. Och på tal om Zhala… Det stora frågetecknet inför fredagskvällen är om hon kommer att få sällskap av Robyn på scen efter deras rosade framträdande på Grammisgalan. Det är inte omöjligt, tänker jag och gör en hobbydeduktion a la Sherlock. Røyksopp – Robyn – Konichiwa Records – Zhala. Men stormaktssverige är kanske den minst intressanta sektorn i by:Larms manifestation av en nordisk musikunion.

Festivalveckans mesta what the fuck-moment är på förhand Bergens fagre stolthet Erlend Øye som här spelar tillsammans med det isländska reggaebandet Hjálmar. Man kan knappast anklaga Øye för att stagnera. Jag tillhör fanskaran som blivit lite nyförälskad långt in i ett etablerat äktenskap, där han plötsligt förvandlats till en italiensk crooner, sprängfylld med somrig indieromantik i senaste singeln ”La Prima Estate”.

By:larms upplägg påminner mycket om Iceland Airwaves; klubbspelningar spridda över stan med en majoritet smala nordiska akter. Liksom Airwaves är det en profileringsfest ämnad lika mycket för branschen som för festivalbesökarna. Jag sniffar också en önskan i luften om att vara ett norskt SXSW. (Den verkliga börjar i Austin, Texas nästa vecka.) I år har by:Larms musikkonferens nämligen utökats med ett webbnördigt interaktivt spår. Men låt oss lämna dagsljuset, sömniga seminariesalar och branschfolkets laminat runt halsarna. Efter onsdagens mjukstart och torsdagens uppvaknande så börjar by:Larm på allvar i kväll.

Rockfoto är på plats hela helgen. Följ festivalen hos oss!