Stjärnskott: Västerbron

Västerbron gav för några dagar sedan ut singeln ”Om Du Säger Det Så Är Det Så”. En låt som säger oss att vi inte ska tro på allt som sägs och att vi ska tänka efter hur världen verkligen styrs och fungerar. Jag fick nöjet att intervjua bandet och ta reda på lite mer om vilka Västerbron är.

Västerbron är ett väldigt laddat namn och som bandet själva beskriver det är det ett namn med flera meningar, precis som de vill ha det.

– Kärlek, död, Stockholmsromantik och nån slags halvmetafor för Öresundsbron på grund av skåningen i bandet.

Västerbron, som består av de fyra killarna Patrik Lange (gitarr/sång) Peter Jonasson (bas/sång) Viktor Törnsäter (gitarr) och Anton Lozinski (trummor), bildades ur viljan att göra det enkelt. Att spela den musiken de själva visste att de kunde och ville spela. Det skulle inte finnas några kompromisser, inga konstigheter. Bandet startades i början av 2013 och nu drygt ett år senare släpper de sin första singel och har i princip spelat in hela skivan.

Albumet, som vi kan vänta oss i mitten av september, är inspelat av Tommy Tift som vi känner igen från Vånna Inget och Sista Sekunden och bandet förklarar hur bra detta sammarbete fungerat. Stämningen i studion har varit ”skön” och tillsammans med Tommys öra för Västerbrons musik har de lyckats sätta nästan allt live på första eller andra tagningen, vilket lett till att hela skivan spelades in på blott fyra dagar. De väljer ändå att vänta med att ge ut skivan till mitten av september för att de inte vill stressa ut albumet nu i vår. Materialet ska få den behandling som det förtjänar. De tillägger:

– Vi tänker ge Hurula en match om årets bästa svenskspråkiga skiva. Men det blir nog fan inte lätt, haha!

Killarna berättar att de influenser som limmat ihop dem som band kommer speciellt från två låtar: ”My Shadow” av Jay Reatard och ”That’s When I Reach For My Revolver” med Mission of Burma. Samt att det rådande samhällsklimatet och det ”evigt envisa patriarkatet” också inspirerat.

Bandet är nu extremt spelsugna efter att de snickrat länge i replokalen och i studion. De har några spelningar inbokade framöver, bland annat på vad de säger är Sveriges bästa klubb ”Heaven Up Here” (på Landet i Hägersten) den 14 mars. Sedan blir det Debaser Strand 19 mars och Kafé 44 i april. Till sommaren är tanken att göra en handfull väl valda mindre festivalspelningar och i samband med att skivan släpps i höst åker Västerbron säkerligen ut ännu en sväng. I vår kan vi vänta oss ytterligare en singel!