Mike Stern om Miles och vårens planer

Det är mycket på gång för jazzgitarristen Mike Stern. I april spelar han in ett album med Eric Johnson och i maj kommer han tillbaka till Europa för att bland annat spela på Nefertiti i Göteborg. Han kan sägas vara något så, i alla fall aningen udda, som en allmänbrett folkkär jazzmusiker av idag. Kanske är det att han hämtar influenser till sin musik ifrån så många håll. Kanske är det hans jordnära framtoning – ekiperad i jeans, t-shirt och ett brett leende – som känns allt annat än snobbistisk och svårgripbar. Kanske är det rent av att han länge låg på ett mainstream-skivbolag. Eller så är det alltihop. Hur som helst är Mike Stern ett begrepp långt utanför de kretsar som normalt helst bekänner sig till jazzgenren. Han har i skrivande stund 90 000 följare på Facebook, en siffra som för övrigt rusat på med 5000 sedan året började. Rockfoto fick ett samtal med Mike.

Han befinner sig just nu på en kortare turné mitt emellan alla turnéer han tar, Mike Stern, som också under sina många resor är en flitig Sverige-besökare. Han ingår för närvarande i en tillfällig bandkonstellation som kallar sig ”Four Generations Of Miles” och spelar i tre amerikanska städer, och då fyra kvällar i varje stad. Miles är förstås Miles Davis, som Mike Stern spelade med i tre år i början av 80-talet, detta i Davis berömda comeback-band.

– Det var en fantastisk upplevelse att spela med honom, säger Mike Stern till Rockfoto. Miles band var lite som ett garageband. Mycket av musiken utvecklades allt eftersom den spelades. Han intellektualiserade inte så mycket. Han spelade ifrån hjärtat, och hans musik var jordnära, bluesig. Han gick på sin magkänsla. Att musiken var så bluesig var något jag verkligen älskade och alltid kommer att älska.

Mike Stern kan rada upp de legender som han har spelat med under sin karriär, och det är nästan enklare att räkna upp de luminärer inom jazzen i hans samtid som han inte har delat scen eller skivstudio med. Men Stern går även en bra bit utanför jazzen i sina samarbeten, som då han bjöd in Steve Vai att medverka på albumet Big Neighborhood (2009). Denna album-release var Sterns fjortonde soloalbum, och hans näst senaste. På kommande albumet, som ska spelas in inom kort, arbetar han med Eric Johnson, som även han förekommit, dock kanske i mindre utsträckning, i Sterns tidigare utgivning, och som Stern spelade några konserter med under 2013, som gav en hel del mersmak.

– Vi spelar in det i april och det kommer att släppas till hösten. Eric är en fantastisk musiker, och mer av en bluesrocker än vad jag är. Jag är ju mer av en jazzmusiker. Vi möts på mitten. Jag har en massa låtar som jag skulle vilja spela in med Eric, och göra i ominspelningar med honom, men vi har inte valt låtar definitivt än.

De bandkonstellationer som Mike Stern arbetar med är annars oräkneliga. Många av de musiker, som ofta syns vid hans sida, igenkänns där, men inom loppet av några turnéer, och det blir många turnéer, så är variationen bland dessa stor. I maj till Europa tar han med sig Tom Kennedy och Steve Smith. På nästa europaturné, i juli, kommer Tom Kennedy och Dennis Chambers med på färden, i ett band som kommer att ledas av Stern och Bill Evans.

Det berömda sound som Stern har känns igen av många. En mjukt sjungande gitarr som förblir mjukt sjungande oavsett vad musikanten bakom det företar sig på sitt instrument är hans signum. Han kallar det för ”legato sound”. Där Mike Stern ställer sig på en scen liras det onekligen, och den instrumentella ekvilibrismen drar ofta en musikertät publik. Stern avslöjar att han oftast får frågor om utrustning av musiker. Hans signaturgitarr har just fått en uppdatering av Yamaha, som ligger bakom den.

– Jag har haft den här i sådär 15 år. Nu har de börjat göra något ytterligare med träet i gitarren för att bidra till ett varmare sound.

Rockfoto misstänker dock starkt att det inte riktigt räcker med att köpa gitarren för att spela som Mike Stern. Detta är en herre som övar mest hela tiden när han inte spelar offentligt, och som så har gjort under sin nu fyrtio år långa karriär.