Kevin Barnes: – Bläcket har knappt torkat ibland


of Montreal har just inlett en europaturné, som angör Sverige, och då närmare bestämt Hörsalen på Kulturhuset i Stockholm, den 4 mars. Den kreative Kevin Barnes, som bland annat gett ut tolv fullspäckade album inom loppet av sexton år, lät med anledning av detta Rockfoto få veta att han hoppas att dagen infinner sig då han ger ut något som han själv tycker är värdefullt… Detta under en intervju som vi fick i helgen. Barnes personifierar för närvarande motsatsen till allt vad ”Hurra, jag är så bra!” heter, betydligt mer den intelligent självkritiske konstnären.

Mångbottnad musik med breda referensramar och intelligenta texter med stilistisk känsla verkar i det närmaste rinna ur Kevin Barnes. Men så ser han det inte själv. När Rockfoto får en intervju med of Montreals frontman beskriver han sig själv i andra ordalag.

– För det mesta är jag inte kreativ alls. Jag flyter igenom livet, säger han. Jag har inga rutiner. Ibland får jag något gjort och i så fall sker det naturligt. Jag blir lätt uttråkad och då kan det hända att jag gör något.

Samma leda infinner sig snabbt inför den egenkomponerade musiken enligt Barnes just nu.

– Bläcket har knappt torkat ibland, fortsätter han. Inledningsvis kan mina låtar vara levande för mig. De kan kännas personliga och jag kan uppleva det som utelämnande att spela dem offentligt. Men redan där är de mest något att företa sig. Och ganska snart blir de något annat eftersom jag spelar så mycket live. Det personliga i dem försvinner och de blir någon slags universellt stoff som jag spelar.

Han har ändå förståelse för att det kan se annorlunda ut för lyssnarna.

– Det är lite som att se någon annans barn växa upp, uttrycker Barnes. Plötsligt när man ser dem en dag har de blivit så stora. Men jag känner det verkligen som om jag inte har fått något gjort. Och jag hoppas att dagen kommer då jag skapar något som är något att ha.