Min Stora Sorg – MVH: Anso M$$

”Den kommer att bli jävligt tung! Det är verkligen Min Stora Sorg version 2.0”. Så svarade Ann-Sofie ”Anso” Lundin, kvinnan bakom alter egot Min Stora Sorg, när jag i våras frågade henne om den fullängdare som hon då precis hade börjat jobba på. Nu är skivan här och den är verkligen ”jävligt tung”. Fast inte i ordets traditionella bemärkelse.

Det är, precis som på ep:n ”Blomstertid”, Anso och hennes piano som står i centrum på debutalbumet MVH: Anso M$$. Arrangemangen är avskalade och befriade från praktiskt taget alla överflödiga detaljer. Rösten och de – stundtals näst intill påträngande – personliga texterna står i centrum. Och hon har onekligen vuxit som sångerska.

Sedan vi hörde av Anso senast har hon fått en son vid namn Ali. Men efter förlossningen insjuknade hon i lungemboli. Att hon – när hon mådde som sämst, övertygad om att hon låg inför döden – valde att filma sjukhusbesöket för att använda åt en musikvideo till Kaah-covern ”Innan Du Går”, är rätt så talande för hennes skapande. Allvaret är stort. Ingenting kan bli för intimt eller närgånget. Det känns som att vi har smugit oss in i hennes rum för att läsa hennes dagbok. Eller som att vi närvarar under ett terapisamtal.

Releasedatum: 5/2
Skivbolag: Playground Music
Bästa spår: "Hämden är ljuv"

Den nämnda covern på ”Innan Du Går” når kanske inte riktigt upp till de dramatiska höjdpunkterna ”Hämnden Är Ljuv” eller ”Ingen Bryr Sig”. Likväl är den ett bra exempel på var storheten i MVH: Anso M$$ ligger. Genom att dra ner tempot och göra ett enkelt arrangemang med trummaskin och piano förstärker hon de grundläggande vemodiga dragen och gör ”Innan Du Går” till sin. Resultatet låter naket, avskalat, personligt, intimt. Och jävligt tungt!

7/10