CEO – Wonderland

CEO är Eric Berglunds tivoli. Lyssnaren tas med på en hissnande resa och de lekfulla infallen öppnar en värld av samplingar, eurodisco och modern pop. I det stora hela blir emellertid intrycken för många och för egen del gäller det att avbryta innan åksjuka förstör upplevelsen. Men det enda som behövs är vila, sedan är det bara att lyssna igen.

På många sätt är Berglunds andra soloskiva Wonderland ett album med fler bottnar än debuten White Magic – sistnämnda album känns mer strukturerat, medan uppföljaren spritter och hoppar likt ett rastlöst barn. Titellåten är ett utmärkt exempel; melodin är nyfiken, Roald Dahls Kalle och chokladfabriken dyker upp som referens, vilket förmodligen har sin förklaring i ljudbildens oräkneliga samplingar, som erinrar om Berglunds fascination för populärkultur. I albumspåret ”Ultrakaos” hörs till och med Austin Powers ”Yeah Baby”. Underbart!

Bolag: Modular
Releasedatum: 3/2
Bästa spår: ”Whorehouse”

Den allra bästa attraktionen är förstasingeln ”Whorehouse”, som är berikad med en gudomlig melodi, vemod möter lycka, där medryckande synthpop är den tydligaste referensen. Men egentligen är det omöjligt att hänvisa till äldre musik, Berglund är alltför egensinnig för att genrebestämmas.

7/10