Cleo & Kristin Amparo – Vem E Han

Cleo är en av Sveriges bästa rappare. Kristin Amparo är en av Sveriges bästa sångerskor. Tillsammans skapar de magi. Men ingen lättsam, fluffig, glittrig Disneymagi. Det här är streetigt, stenhårt och oförhandlingsbart. Det är utan tvekan ett av 2014 års bästa skivsläpp, och kommer bara att kunna toppas av en fullängdare. Hade ”Vem E Han” släppts 2013 hade Abidaz haft hård konkurrens på årsbästalistorna.

EP:n Vem E Han innehåller sex tunga låtar, med pumpande beats som matchar Cleos flowande svärta och styrka och kompletterar Kristin Amparos själfulla vokala uttryck. Tempot är högt och hårt fram till fjärde spåret, Erykah Badu-vibbiga ”Andas”, som följs av pärlan ”Pappa kom hem”, där både text och ton ger gåshud av den känsliga tolkningen av temat saknad. Texterna är som vanligt ett slag i magen av antingen igenkänning, känslosamhet eller sanningsägande. Och inte minst är de något så ovanligt som en aktiv kvinnlig röst. En auktoritär kvinnlig röst, som kräver att vi lyssnar.

Titelspåret ”Vem E Han” är ett mentalt förspel som möjligtvis får dig att rodna, bara för att det är så ovanligt att en kvinna uttrycker sig sexuellt. I ”Tagga Ner”, gästas av Dirty Jens, beskrivs de förväntningar och fördomar som många kvinnor ställs inför, inte minst de som självklart tar sin egen självklara plats på männens arena: ”Du sätter mig i fack, det är inte mitt problem om du blir besviken, jag kommer aldrig följa regler och rutiner”.

Bästa låt: "På salong" Releasedatum: på Soundcloud den 25/1 januari och på Spotify 1/2

Kanske är en artist som Cleo för hård och stark för en mansdominerad musikbransch, kanske är det svårt att veta hur man ska handskas med en kvinna som inte tvekar att säga det hon ser. Men både för svensk hiphops vitalitet, professionalitet och musikalitet ska vi alla vara glada att hon fortsätter ta sig ton.

Lyssna på EP:n här.

10/10