James Vincent McMorrow – Post Tropical

I dagens musikklimat är det en bedrift att ens ta sig igenom bruset av allt som släpps. Och befinner man sig i singer-songwritergenrén (som fullkomligt exploderat de senaste åren) är det än svårare, oavsett hur bra material man sitter på. Då krävs något extremt, något som sticker ut. Att våga ta en risk och så får det bära eller brista.

Debutplattan Early in the Morning släpptes 2010, men skivan gav aldrig ens ut i Sverige – ännu ett bevis på hur svårt det är att nå igenom. Efter att låtarna funnits med i diverse amerikanska tv-serier har dock fler och fler hittat till irländaren James Vincent McMorrow genom de olika streamingtjänster som finns. Till en sån grad att uppföljaren Post Tropical har fått en välförtjänt release här.

Releasedatum: 13/1
Bolag: Believe
Bästa spår: "Cavalier"

Redan på debuten fanns det små paralleller till hur Justin Vernon låter, men musiken då var mer närbesläktad med kommersiell folkpop från de brittiska öarna. Den här gången har James Vincent McMorrow tagit steget än närmare Vernon med arrangemang som en ovetande säkert skulle ha svårt att särskilja från Bon Iver. Det är falsettsång, handklapp, blåsinstrument och piano som förhöjer och värmer ihop med textrader som ”Sometimes my hands they don’t feel like my own. I need someone to love I need someone to hold”. Det finns stunder då det är så vackert producerat att man bara vill skruva upp och stänga av allt som distraherar och endast fokusera på vad han har att berätta.

James Vincent har i intervjuer sagt att musiken den här gången har skapats enligt mallen ”musik han själv skulle vilja höra”. Just den magkänslan har levererat en skiva som inte bara är ett ljus i vintermörkret, utan en fyr som lyser klart och tydligt och som kommer hålla oss i handen ända fram till ljusare tider.

7/10