Stjärnskott: Thisell


Folkrockbandet Thisell kom till för tre år sedan under inspelningen av vad som skulle ha blivit ett soloalbum. Bandets fasta medlemmar bor utspitt i Sverige men har sin huvudsakliga bas i skånska Hässleholm. Nyligen släpptes debutskivan ”I” på tyska vinylbolaget Jellyfant. Läs vår stjärnskottsintervju med bandets sångare och gitarrist Peter Thisell.

Inspelningen av debutalbumet gick till på ett ganska speciellt sätt. Vill du berätta lite om det?

– Skivan spelades in i Lurs gamla skola i Lur utanför Hässleholm. Vi var femton individer (sju musiker, tre kökspersonal, en fotograf, tre hundar och en kanin) som bodde där i tio dagar. Tanken var att skivan skulle spelas in live i skolsalen, det vill säga att all musik inklusive sång och kör skulle sättas på en gång. Så blev det också förutom några pålägg här och där. Många av oss hade aldrig träffats innan inspelningen och det var ett ganska speciellt sätt att lära känna nya människor. Hippiedrömmen! Det var en vecka som jag aldrig kommer att glömma.

”I” spelades in redan 2010 men det är först nu som den släpps på skivbolag. Varför dröjde det tre år?

– Det skulle ju egentligen bli min soloskiva, så det var jag som var den drivande kraften. En del grejer kom emellan, jag fick barn och eftersom vi bor på olika ställen i landet och spelar i många olika projekt var det svårt att hitta tid som passade oss alla.

Ert skivbolag ger bara ut (fysiska) skivor på vinyl. Är formatet viktigt tycker du?

– Personligen lyssnar jag numera mest på vinyl, jag tycker att det är ett roligare format. Det är lite mer speciellt att sätta på en LP än en CD. Exklusivt på något sätt. Det låter fint och ser bra ut! Men tanken är att släppa albumet på CD så snart som möjligt, antingen gör vi det själva eller på ett annat skivbolag.

Ni nämner Neil Young, Gram Parsons och Townes Van Zandt som influenser. Finns det några nyare, mer samtida band som inspirerar er?

– Ja, Neko Case, Israel Nash Gripka och Ryan Lee Crosby samt Malmömusikern Martin Månsson Sjöstrand.

Fasta medlemmar:
Peter Thisell sång och gitarr, Petter Nilsson gitarr, Björn Kleinhenz trummor, Richard Göthesson bas och Karin Wiberg violin.

Ni har redan spelat in en uppföljare till “I” som kommer att heta “II”. På vilket sätt skiljer den sig från första?

– ”I” är första delen av en triologi inspelad i Lur. Jag tror att ”II” kommer uppfattas som lite mörkare och tyngre än ”I”.

Vad är planerna för 2014?

– Vi kommer att göra en miniturné i februari och då blir det stopp i Stockholm, Delsbo och Gävle. Sen lite festivalspelningar i sommar och en längre Europaturné i höst när ”II” släpps. Till sommaren ska vi spela in ”III”!

<a href=”http://thisell.bandcamp.com/album/i” mce_href=”http://thisell.bandcamp.com/album/i”>I by Thisell</a>