Crystal Fighters kombinerar två världar

Spanskbrittiska Crystal Fighters kombinerar traditionell baskisk kultur med modern dansmusik och catchy refränger. På två album har de skapat något helt eget som är coolt, modernt, urbant och på samma gång fullständigt tidlöst. Rockfotos Anton Lindskog fick ett samtal med keyboardisten och musikaliska motorn Gilbert Vierich under Malmöbesöket.

Gilbert Vierich är nyvaken när vi träffar honom på Babel ett par timmar innan Crystal Fighters spelning. Den långhårige keyboardisten bär en stor stickad kofta och ett par grå joggingbyxor, då ingen har meddelat honom om att vi även tänkt fotografera. Först protestererar han men går sedan motvilligt med på att ta några bilder.

Sedan andra skivan Cave Rave släpptes i slutet av maj månad har Crystal Fighters turnerat oavbrutet – och det märks att det även blivit många intervjuer. Gilbert pratar i snabbt tempo och behöver aldrig tänka efter särskilt länge innan han svarar. Men han är hela tiden saklig och mån om att jag ska förstå. även när han pratar om sitt och bandets stora specialintresse: baskisk kultur.

– Titeln Cave Rave är en baskisk referens, berättar Gilbert. Genom åren har grottor haft många olika användningsområden, inte bara som skydd mot väder och vind. Man har hittat spår av bland annat rättegångar och häxbränningar i grottor runt om i Baskien. I en av grottorna ute på landsbygden ordnade man ”Cave Raves”, stora fester dit folk kom och dansade nätterna igenom. I augusti i år ordnade vi en spelning med en stor efterfest i just den grottan – vårt eget ”Cave Rave”. Det var fantastiskt roligt!

– Betydelsen är dubbelbottnad, fortsätter han. Cave Rave kan också handla om en tid långt före den baskiska kulturen – till det kreativa skapandets början! Vi har all anledning att tro att människans första kreativa handlingar ägde rum i grottor. Till exempel har man upptäckt att grottmålningarna ofta gjordes på de platser där akustiken var som bäst. Det fick oss att fundera över vad som kan ha ägt rum nere i grottorna under kreativitetens begynnelse.

Er första skiva Star Of Love (2010) var väldigt dans- och klubbinriktad. Nya Cave Rave är mer melodiös och låtorienterad.

– Vi har jobbat med musiken på väldigt olika sätt. Det är nog därför som de två skivorna har blivit så olika. När vi gjorde första skivan hade vi ju mer tid på oss. Då gjorde vi först beats som sedan blev till låtar som vi åkte ut och spelade på klubbar under helgerna. Det höll vi på med under bandets tre första år. Star Of Love sammanfattar det bästa från den tiden. Som jag ser det är det ”en samling låtar” snarare än en skiva.

– När vi sedan fick åka ut och turnera, märkte vi att det var många som gillade de mer melodiösa grejerna. Så inför Cave Rave gick vi in för att göra riktigt bra låtar! Vi skrev allt på akustisk gitarr ute på den baskiska landsbygden.

– Det viktigaste är att vi gör något nytt hela tiden. Det skulle vara helt omöjligt för oss att göra Star Of Love igen för den skivan är så typisk för var vi befann oss just då. Vilket förvisso också gäller för Cave Rave. Så det är helt omöjligt för mig att säga hur nästa skiva kommer att låta. Vi kanske vänder helt om och gör en technoplatta (skratt).