Rockfotos årslista 2013, plats 30: Everything Everything – Arc

Om man är det minsta musikintresserad får man ofta höra frasen ”den besvärliga andra skivan”. Detta innebär att band som har haft en hel livstid på sig att få fram material till den lyckade debuten, snabbt måste klämma fram låtar till en ny skiva innan deras publik (och skivbolag) har glömt bort dem. Få band har dock klarat sig över denna tröskel så till synes lekande lätt som engelska Everything Everything.

Arc vidareutvecklas och fördjupas låtstrukturerna från debuten Man Alive till extremt invecklade alster; stundtals närmar det sig det rent barocka. (Det känns inte som en slump att Wikipedia försöker genrebeteckna dem som ”art rock, indie pop, indie rock, progressive rock, contemporary R&B”.)

Samtidigt lyckas de konstigt nog få låtarna att kännas enkla och helt självklara, och tack vare kombinationen av en smått fantastisk falsettsångare och en av branschens bästa trummisar är det banne mig inte konstigt att den här skivan har lirkat sig in på listan över årets allra bästa album.