Rockfotos årslista 2013, plats 31: Stor – Shere Khan XIII

Det har blivit dags för Rockfoto att sammanfatta musikåret 2013. Vi kommer, precis som 2011 och 2012 (klicka på årtalet om du vill se hur vår lista blev då), med början idag att presentera de 31 album som vi tyckte var bäst under året. Under december kommer vi presentera ett album per dag så det här är vår jul-/nyårskalender till er läsare. Listan har röstats fram av 15 av Rockfotos skribenter. Under december kommer vi också att presentera annat material som blickar tillbaka på musikåret. Redan igår publicerade vi en krönika om synth- och gothåret som gått.

Nu sätter vi igång listan med #31.

plats 31: Stor – Shere Khan XIII

Förväntningarna var skyhöga inför Stors Shere Khan XIII när den damp ner fyra år efter den hyllade Nya Skolans Ledare från 2009. Men folks eventuella oro inför att Redline-stjärnan möjligtvis inte skulle kunna leva upp till alla förväntningar grusades snabbt. Shere Khan XIII är en löjligt fläckfri hiphop-platta och en av de allra starkast lysande verken som kommit från det Norsborgsbaserade skivbolaget Redline Recordings med The Salazar Brothers i spetsen.

Stor rör sig smidigt mellan uttrycken, från djupa känslor i ”Lite… kärlek…” till barndomsminnen i ”Pappas låt” och en stor dos distanserad kaxighet i ”Rom & Kush” utan att bli spretig. På sistnämnda låt och även på galna ”Psycho” hör vi nya stjärnan Linda Pira som nyligen släppt sin första EP Matriarken, och det var faktiskt tack vare hennes vers på ”Rom & Kush” som fler fick upp ögonen för hennes genialitet. Soundet är både klassiskt (bland annat med hjälp av samplingar från Dogge under The Latin Kings-åren som påminner oss om var allting började) och nytänkande på samma gång (till exempel med Pato Pooh i ”Flyger högst”).

Att svensk hiphop är större än någonsin är det inget snack om, och att Stor är en enorm del av det visar han med Shere Khan XIII, som inte kan kallas något annat än en modern hiphop-klassiker.