Nick Cave & The Bad Seeds – Live from KCRW

Det är delvis masochistiskt att lyssna på Nick Caves livealbum Live from KCRW, för till en början kan jag bara plågsamt tydligt minnas att jag missade en fantastisk spelning för drygt en månad sedan i Stockholm. Men mest av allt är detta livealbum musikalisk njutning på hög nivå.

Denna dramatiske musiker, med sinne för det teatrala och bombastiska, lyckas på detta livealbum skapa en intim atmosfär med det avskalade ackompanjemanget. Ett fåtal instrument som med perfekt avvägning kompar Caves. En av världens bästa låtar, någonsin och alla kategorier, är ”The Mercy Seat” och när den kommer här i nedkokad version med piano och strängar, blir texten stark och bärande på ett nytt sätt. På sista spåret ”Jack The Ripper” skramlar det dock till ordentligt, välbekant och välkommet.

Bolag: Kobalt
Releasedatum: 2/12
Bästa spår: The Mercy Seat

Och så sången. Karakteristiskt mörk, stark och förtrollande. Jag är inte religiös, men albumet är en andlig upplevelse. En lågmäld exposé i det som är Nick Caves genialitet – att gestalta det mörka och dova, utanför och innanför oss själva. Han är Berättaren och det kan inte finnas ett enda Nick Cave-fan som inte andäktigt kommer att lyssna på och älska denna skiva.

10/10