Obliteration – Black Death Horizon

Med Black Death Horizon har norska Obliteration gjort en atmosfäriskt tät och smutsig skiva som lyckas vara både utmanande och igenkännande i ett och samma andetag. Det råder inga tvivel om att norrmännen spelar old school death metal i samma skola som exempelvis Autopsy, men musiken leker också med element som konnoterar både doom och thrash och blir i och med det inte enbart ännu en kopia av ett utslitet koncept.

Black Death Horizon följer upp den fyra år gamla Nekropsalms, och är album nummer tre i ordningen. Konceptet har förfinats sedan sist, soundet är ännu mörkare och skitigare vilket enbart är till musikens fördel. Tempot är skiftande vilket ger albumet en intressant dynamik och låtstrukturerna genomarbetade utan att det kompromissas med råheten.

Releasedatum: 11/11
Bolag: Indie Recordings
Bästa spår: Transient Passage

”Transient Passage”, som med sina nästan åtta minuter är albumets längsta låt, blir sin längd till trots aldrig långtråkig eller enformig och representerar skivans övergripande styrka på ett utpräglat sätt. Det är varierat utan att bli progressivt, kan inte med handen på hjärtat klassas som lättlyssnat men blir samtidigt heller inte överdrivet svårsmält.

Black Death Horizon
är definitivt ett av årets bättre släpp inom genren, och efterlämnar en behaglig känsla av att under fyrtio minuter ha balanserat farligt nära avgrunden – just precis som det ska vara.

8/10