Katakomb – Giant

En låttitel kan få mig att ana stordåd. Göteborgsbandet Katakomb har omdefinierat Beach Boys låtklassiker ”Surf’s Up”, genom att döpa ett av Giants bästa spår till ”Surf’s Up (Surf Down)”. Orden ligger rätt i munnen, och låten har ett svävande tonläge som prickar in känslan av att befinna sig i ett tillstånd av fullständig harmoni. Förmodar att bongotrummorna är avgörande för denna känsla. Beach Boys titellåt från 1971 har en mer ångestfylld sinnesstämning.

Bongotrummorna återkommer även på debutskivans följande spår ”Daydream”, som efter 2 minuter skjuter ut i poprymden genom ett explosivt och smittande refrängparti, där låtens avslutande pianoslinga utgör en trygg landning. Inget annat än toppklass.

Release: 6/11
Bolag: Luxury
Bästa låt: Footloose

I grunden kretsar Katakombs ljudbild kring atmosfärisk Conny Plank–kraut till Abba–klingande discodrömmar. Underbara ”Footloose” får mig att spontandansa (påminns om Kevin Bacon, vars 80-tal erinrar om låtens totala frihetskänsla). Dessvärre blir flera av skivans åtta spår aningen anonyma och sammanfattningsvis är dalarna fördjupa för att generera ett toppbetyg. Men i sina bästa stunder är detta en strålande skiva, som ger hopp om trions framtid.

7/10