Lorentz & Sakarias: Berns, Stockholm 1/11

Senast jag såg Lorentz & Sakarias var på Way Out West i augusti, tidigare i år. Då var det trångt längst fram vid scenen, inomhus på Gbg Film Studios. Nu, denna gång, är jag inomhus igen men inuti fina, majestätiska Berns i Stockholm.

Jag kommer dit tidigt, strax efter kl 20, och förväntar mig en fylld lokal. Men det är långt ifrån en fullt. Finns ett par grupper av folk som har bildat ringar och det ser mer ut som ett mingelparty än en hip hop-spelning. Barens bakgrund är täckt utav levande ljus. En väldig mysstämning, hur löjligt ordet ”mysstämning” än låter så är känslan just så. Men sen händer saker.

Klockan 21.35 går Mack Beats på. Nu har alla på golvet dragit sig framåt mot scen och lokalen börjar sakta men säkert fyllas. En efter en i den svenska hiphopeliten kommer fram på scen och ”kör sin grej” av Mack Beats nya hyllade album Centrum. Namn som Stor, Lilla Namo, Timbuktu, Malcolm B, Linda Pira, JaQe, Ison & Fille med flera är där ikväll.

Sen går så äntligen bröderna Lorentz & Sakarias upp på scen. Eller för att vara exakt så är det tjejen Elin Kastlander från den elektroniska musikduon JJ som öppnar spelningen med låten ”Sommarsnö”. Med ett glas vitt i ena handen och micken i andra sjunger hon oss välkomna till en konsert som kommer bli en glad och kärleksfull timme lång.

Lorentz & Sakarias stiger ut ur dimman och ljuset strålar på oss i hela lokalen i vitt och blått. Publiken sjunger med i texten. De sjunger ”Klubben är helt vild nu” och händerna sträcks upp. Den hajpade låten ”Nike” spelas härnäst. Publiken växer, både i antal och i röster. Man ser hur taggade bröderna är och ibland får de nästan hindra sig själva att le för mycket. Lorentz har på sig svarta shorts, höga vitsvarta strumpor, vita sneakers, vit skjorta och svart hoodie, vilket han försöker hålla kvar på huvudet, men i all dans och energi slängs den till sist av. Sakarias, storebrorsan, har svarta jeans, hoodie och skinnpaj. Kan låta varmt, men det är ovanligt kallt i Berns ikväll. I alla fall ett tag till.

När ”Himlen” kommer på blir allt varmare. Oerhört glad stämning och Lorentz & Sakarias ser ut att leka på scen. Det syns att de stormtrivs just nu. När ”Klarabergsviadukten” kommer på dras publiken igång igen. ”Rollin’ in my ride, chillin’ all alone” sjungs med i samtidigt som alla gungar i takt. Nu vill de tacka alla för det här året. ”Tack alla för de som vart på alla spelningar. Men tack alla de som också är här för första gången och ser oss”. Och vi applåderar och jublar.

”En Kärlekshistoria” klappas igång. Blå och gröna laserstrålar sträcker sig ut över hela Berns. Bröderna ser gladare ut än någonsin. ”Ni är våra hjältar på riktigt”, säger de. Vi blir glada och sjunger med så högt vi kan. När jag tittar mig omkring så ser jag bara lyckliga ansikten. Alla dansar och skönt nog är det inte trångt.

Innan nästa låt börjar frågar Lorentz ”Kan man ta in lite rök på scen?”. Då förstår vi. ”Molnen”, videon till låten kom ut för bara några veckor sen. En fantastisk video i mitt tycke. Lorentz sätter sig ner framme vid scenkanten och vi sjunger med honom. Sen blir det tryck. ”Diamant” börjar med en typ av remix av Rihannas ”Diamonds”. Autotuneat som bara den. Funkar väldigt bra ihop. Folk börjar trängas fram mot scen. De berättar för oss att detta är den sista spelningen med den här skivan. Så det blir som ett litet avslut ikväll. ”Garbo, Astrid & Taube” får publiken att trycka på som mest i afton. De vita strålkastarna, den tunga basen och allsången skapar leenden i allas ansikten. Lorentz & Sakarias kramar om varandra och det känns som att det är slut för ikväll nu.

De går ut, bröderna och trummisen. Nu är det helt mörkt på scen men publiken vrålar och ett blått sken lägger sig över lokalen och scenen. Trummisen kommer ut igen och tar sin plats. Duon likaså. ”Vi har en till låt för er. Vi som trodde att vi var klara”. ”Baby!” sätts igång och alla hoppar. Grön laser och autotune avslutar det här. ”Shiet mayn de e klart de e nice!”.

Bild från vårt arkiv