Iceland Airwaves #13 – Torsdag

Nattpromenaden hem ackompanjerades med grönt norrsken och när torsdagmorgon kommer håller vinden i sig, men solen strålar. Det är en perfekt förmiddag att börja på Icelandair @ Slippbarinn, cocktailbaren som under festivaldagarna serverar kall öl och varm fisksoppa redan från klockan tolv (läs: tidigt på morgonen för rockrävar och musikjournalister). Först ut att värma upp på scen bland de handplockade banden som figurerar till först lunch och senare fördrinkar, är kammarpopsviten Árstíðir. Efter sin YouTube-succé med spontana tågstationsframförandet av mycket älskade islänska hymnen ”Heyr himna smiður” lockar de till fullt hus trots tidig timme.

Dagen fortsätter att gå i strålande melodier. Bluesiga Lay Low är alltid en fröljd live och passar fint i Harpas sittvänliga lokal Kaldalón medan indiegiganterna Yo La Tengo (bilden) förstås är kvällens glansnummer i Silfurberg.

Besvikelse över att inte få en biljett till Ólafur Arnalds framträdande tillsammans med The Icelandic Symphony Orchestra i Eldborg sätter tyvärr lite sordin över kvällen. Allt eftersnack om hur fantastiskt det varit slår jag därför dövörat till i förmån för en sittplats på Anna von Hausswolffs timmeslånga och mycket introverta konsert på Gamla Bíó. Annas blonda hårsvall som suggestivt headbangas till orgeltoner, trumrytmer och postrockig ambiens avrundar på så vis torsdagens utsvävningar som för de flesta av oss bara är en uppvärmning inför helgens kalas.