Cut Copy – Free Your Mind

Det australiensiska electrobandet Cut Copy har turnerat runt om Europa många vändor de senaste åren och släpper nu sitt fjärde album. Titelspåret ”Free Your Mind” kom i mitten av oktober och har fått stor uppståndelse tack vare att Alexander Skarsgård är huvudkaraktären i videon. Skarsgård spelar i videon en sektledare som vandrar runt och observerar sina sektmedlemmar, som utför minst sagt udda aktiviteter.

Albumet bjuder på en resa mellan acid-klubbarna och det psykedeliska indiesoundet som uppkom i början av 90-talet. Förra skivan Zonoscope, från 2011, är dansant och mindre lo-fi än tidigare utgivningar. Free Your Mind är på så vis en naturlig fortsättning av Zonoscope och är ytterligare vässad.

Bakom produktionen står Dave Fridmann som på senare tid arbetat med bland annat Tame Impala och MGMT. Detta hörs tydligt och det finns återkommande pianoslingor som påminner om Fatboy Slims superhit “Praise You” och Primal Scream.

Bolag: Modular
Release: 4/11
Bästa spår: ”Free Your Mind” och ”Meet Me In A House Of Love”

Låtarna ”Into The Desert” och ”Footsteps” tar lyssnaren till ett sprängfyllt dansgolv på 90-talet som osar rökmaskin, platåskor och våfflat hår. ”Into The Desert” är dock som en ny version av Tangerine Dreams ”Love On A Real Train” anno 1985. Ett instrument som vidare används flitigt av Cut Copy är saxofon, som får en betydande del i svängiga ”Meet Me In A House Of Love” och “Dark Corners And Mountain Tops”.

Vad är det då som gör Cut Copy unika? Vilken riktning låtarna tar så har de trovärdigheten med sig. Det känns inte påklistrat eller osammanhängande, och Dan Whitfords röst blir den gemensamma länken som för ihop detta 90-tals doftande album.

För er som är sugna på att uppleva Cut Copy live så gästar de Sverige för tre spelningar under december månad.

8/10