Beast: ”När det gäller rock har jantelagen inget där att göra”


Vi fortsätter att prata om att spela live, och Beast är noggranna med att påpeka att det är det roligaste de vet. Elias förklarar saken närmre.

– Många andra svenska rockband tar sig själva på för stort allvar, speciellt nu med den stora 70-talsvågen är det många band där folk står på scen och skäms. Riffen kan vara skitbra och de är jättebra musiker, men de bara tittar ner i golvet och står med benen ihop. Det gör inte vi. När det gäller rock har jantelagen inget där att göra.

Elias fortsätter att prata om bandets sammansättning och hur det påverkar deras musik och framträdanden.

– Det är bra att vi i bandet är väldigt oliksinnade. Vi får de där dragkamperna som gör att det faktiskt händer något spännande. Vi är inte ett gäng ja-sägare.

Mattias flikar in:

– Precis så är det. Elias kläcker idéer och vi andra säger nej.

Bandet reflekterar lite över hur ett soloprojekt med Elias skulle se ut. De konstaterar att det mest skulle bli hologram, rök och explosioner och att Elias själv antagligen inte skulle ha tid med musiken i sitt eget projekt.

– Det är sant, jag har hundra förslag och bandet säger nej till nittio av dem.

Att bandet har bestämda åsikter blir tydligt när de får frågan ”Vilket är världens bästa band? Ett, två, tre!”. Thin Lizzy! Venom! Iron Maiden! Judas Priest! skriker de i mun på varandra. Bara Mattias tycker att frågan är svår och väljer mellan Discharge och Motörhead för att tillslut säga Sex Pistols.

– En gång i Göteborg slutade det med handgemäng i bandet under en diskussion om vilka som är bäst av Metallica och Motörhead. Starka känslor där, säger Kalle.

Intervjun lider mot sitt slut och när vi stämmer av om det är något vi missat frågar Kalle om inte Jacob som är ny vill lägga till något.

– Jag tycker bara att det är jävligt kul. Allt.

Bandet konstaterar nöjt att precis allt är kul och sätter igång med roddandet inför repet. På fredagens releasefest där de spelar på Debaser Strand tillsammans med Night och Red Doves utlovas överraskningar och fullt ös. Jag har inga större problem att tro dem.

Läs mer om fredagens fest här.