Beast: ”När det gäller rock har jantelagen inget där att göra”

”Night lust” är första singeln från Dead or Alive och när bandet skulle spela in videon ville de inte att den skulle bestå av klipp där bandet såg tuffa ut när de spelade sina instrument. Resultatet blev en video där bandmedlemmarna var för sig gör en del märkliga saker bakom stängda dörrar.

– Vi anlitade vår vän Marcus Witold Östensson som gjort videor till bland andra Horsehead Union, där Maria är med och gästar. Han fick den här perversa idén. Det var hans sätt att illustrera vad folk gör när de tror att ingen ser. Låten handlar ju om att ligga och om att stilla sina lustfyllda begär, det är inte svårare ån så. Vi ville fokusera på annan lust än att ligga och frågade oss vad det skulle kunna vara. Bada i mjölk med barbiedockor eller bygga ett morotshus kanske, säger Kalle.

– Det kändes rätt skevt. Någon står och ropar ”släpp loss” medan en annan råkar titta in badrummet och undrar vad vi håller på med, säger Jacob apropå att han var den som fick ikläda sig avklippta jeans, cowboyboots och hoppa i badkaret tillsammans med dockorna.

Beast har turnerat en del, bland annat med Danko Jones. I höst har de en Sverige- och Ålandsturné inbokad och i vår planerar de att besöka grannländerna och Europa. Konversationen glider in på turnéminnen och bandet minns en särskilt stökig efterfest i Gävle.

– Vi spelade tillsammans med Dead Lord och några av oss delade hotellrum med dem. Jag däckade och när jag vaknade nästa morgon var allt bara nedsölat. Klibbigt golv och ett bord som var kluvet mitt itu, som att någon hade kört en karatespark i bordsskivan, säger Elias.

Kalle fyller i lite av det Elias missade:

– Jag vill minnas att jag vände upp och ned på Adam Lindmark från Dead Lords säng, när han låg i den.

Efter det långa arbetet med skivan är bandet rejält sugna på att få spela live igen eftersom de medvetet valt att inte göra det under skivinspelningen. På fredag är det dags för releasefest och bandet har precis beundrat den nya backdropen som Kalle tagit med sig till replokalen. Bandet har gjort sig kända för sina energiska liveframträdanden där framför allt Maria släpper alla hämningar.

– Det är lite som en överraskning varje gång jag går upp på scen, jag har ingen aning själv. Helt plötsligt står jag i ena hörnet och kastar något, i nästa sekund får jag feeling och stegedivar. Ibland är det ingen där, men det är så gött att göra ändå. Jag är ganska introvert vid när jag inte står på scenen, men däruppe är det väl en massa saker jag får utlopp för.