Stjärnskott: SWIM


I våras dök de upp i flödet på Facebook, Malmöprojektet SWIM. På bandets Soundcloud lades några fantastiskt drömska och chillwavedoftande låtar upp, men deras identitet avslöjades aldrig. På fredag spelar de live i Malmö för första gången. Detta sker på nya Babelklubben LIVET! som före detta Debaserbokaren Anna Storåkers har startat ihop med Matilda Johansson. Rockfoto fick äran att ställa några frågor till bandet.

Varför så hemliga?

– SWIM började i något som inte riktigt gick att ta på. Det skickades musik och sång mellan två av oss, två datorer och två olika inspirationskällor. Vi skapade och njöt i det dolda. När vi sedan beslutade oss för att ses och göra mer av det vi skapade bestämde vi oss för att fortsätta vara lite hemliga. Det har också att göra med att vi förknippas med annat, andra projekt och band, som vi inte tycker har med just detta att göra. Här vill vi vara vi som vi är här och nu. SWIM är vår tillflyktsort, vår semester och lite av våra drömmar.

Den första låten ni släppte via internet var en cover på Asaf Avidans ”Your Anchor”. Hur kom det sig att ni valde att delge en cover som första släpp och varför blev det just den? Gör ni några andra covers live?

– Det var nog lite av en slump att det blev ”Your Anchor”. Vi har egentligen spelat in fler covers men denna blev precis som vi ville att den skulle bli. Vi spelar inte några andra covers i nuläget. Allra bäst tycker vi om att spela våra egna låtar. Det kan vara fint att ibland tolka, men då är det viktigt att det känns rätt och att det blir eget.

Vad eller vem inspirerar er?

– Vi inspireras av olika saker omkring oss, händelser, ljud, havet, städer och landsbygd. Vi tänker mycket kärlek och drömmar. Känslor av olika slag, men allt inifrån oss.

Bandnamnet och musiken känns väldigt mycket sommar! Hur ser er strategi för att överleva vintern ut?

– Kanske är det just när mörkret kommer som vi behöver få sväva ut i drömska tankar och påminnas om vår och sommar? Strategin i övrigt innebär att vi låser in oss i studion och får färdigt vår skiva. Vi smider planer, försöker sprida och dela mer av vår musik även när snön faller och havet täcks av is.

Läs mer om premiären av Malmöklubben LIVET! här.

Ni spelar på nystartade liveklubben LIVET! på Babel på fredag. Vad har ni för förväntningar på klubben i allmänhet?

– Vi har fina förväntningar på klubben eftersom vi respekterar och värderar Anna Storåkers genuina arbete genom alla år på (nu tyvärr stängda) Debaser. Det värmde i oss när vi fick höra att Anna fortsätter driva, boka och sprida musik genom en ny klubb. Livescenen är viktig och det krävs grymma människor för att kunna hålla flaggan i topp och boka bra band. Det verkar helt enkelt kunna bli en fantastisk kväll och vi är väldigt stolta över att ha blivit inbjudna till att spela.

Förhoppningar på er egen spelning?

– Eftersom att vi verkar mycket i det dolda har vi längtat till scenen och ser fram emot spelningen. Våra planer inför fredag är annars att dela vår musik med publiken. SWIM är ju ännu väldigt färska och nya som band. Vi vill gärna att ännu fler blir berörda eller på något sätt kan uppskatta det vi skapar. Då blir vi glada. Vi ser kort och gott fram emot ”LIVET!”.