Mandolin Orange – This Side Of Jordan

Duon Mandolin Orange är tillbaka med en ny platta och jag blir förvånad av mig själv att jag inte lyssnar mer på den nya generationens ”folk music”. Speciellt när jag lyssnat igenom Mandolin Oranges This Side Of Jordan. Den är riktigt bra.

Jag brukar ha svårt för den ”sorgliga redneck fiolen” men den passar in hos Mandolin Orange och det är just att den är melankolisk som gör att det funkar. Så fort det börjar bli lite gladare bluegrass ser jag bilder av hoedown dansande cowboys och moonshineflaskor med tre X på, och jag kommer på mig själv att himla med ögonen. Dock lyckas denna duo ganska snabbt vända tillbaka till det lite sorgliga soundet igen – som tur är.

Vilken låt som helst på den här skivan skulle passa bra in i en typisk indiefilm. Det första jag tänkte på när jag började lyssna var på filmen Into The Wild. Jag skulle vilja säga att skivan har den kvalité som gör att om man skulle höra någon av låtarna i en film skulle man vilja kolla upp den på en gång.

Bolag: Yep Roc Releasedatum: 20/8
Bästa spår: ”House Of Stone”

Mandolin Orange gör även att jag för även tankarna på Zooey Deschanels band She & Him fast iklädd i utstyrseln av en sorglig cowboy. Denna sorgliga cowboy blir dock ett moment 22 då det lätt kan bli enformigt med samma sorgliga fiol hela skivan rakt igenom. Vad som Mandolin Orange då gör är att slänga in lite bluesfeeling för att ”mix it up” och det funkar.

Är man ny inför denna genré och vill ge det en chans skulle jag tipsa om första låten på skivan ”House Of Stone”, som jag tycker är den bästa och beskriver hela skivan på ett bra sätt.

7/10