HAIM – Days Are Gone

Systertrion Danielle, Alana och Este Haim gjorde sig ett namn 2012 när de släppte EP:n Forever inför en mycket entusiastisk lyssnarskara. Med tre singlar snurrandes på radion debuterar de nu genom Jay Z:s management Roc Nation med fullängdaren Days Are Gone, en platta med elva spår som spretar åt alla olika håll. HAIM gör pop som är lättlyssnad men oerhört svår att placera i ett fack, och det är både styrkan och svagheten med bandet. De gör musik för radio men även för den lite smalare indieälskaren.

HAIM lånar sound och stil av många kända band och artister. Singeln ”The Wire” påminner starkt om country och Shania Twain, ”Honey & I” är inspirerad av Fleetwood Mac och det finns en hint av Nirvana i ”My Song 5”. Det är tydligt att HAIM drar nytta av sin förmåga att kanalisera andra artister in i sina egna alster, men de gör det ändå på sitt eget sätt. Alla spår på skivan är sina egna redan efter första genomlyssningen just på grund av att de skiljer sig från varandra så mycket.

Bolag: Columbia Releasedatum: 30/9
Bästa spår: "Falling"

Men det är också det som är baksidan med Days Are Gone, skivan är lite väl bred och spretig och det är svårt att sätta fingret på vad HAIM egentligen vill. Kanske vet de inte det själva, eller så är det ett högst medvetet val. När du tror att du har förstått hur HAIM låter, så kastas du omkull igen av ett nytt sound. De är väldigt oförutsägbara och det gör att uppfattningen om denna mycket musikaliska syskontrio känns något splittrad.

6/10